Μελέτη της BSA – The Software Alliance και του INSEAD, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων διοίκησης, αποκαλύπτει ότι η αύξηση της χρήσης καταλλήλως αδειοδοτημένου λογισμικού θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου, σε σχέση με μια ανάλογη αύξηση στη χρήση πειρατικού λογισμικού.
∑υνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Η αύξηση της χρήσης νόμιμα αδειοδοτημένου λογισμικού κατά μια ποσοστιαία μονάδα, θα προσέφερε 25 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία, ενώ μια αντίστοιχη αύξηση στη χρήση πειρατικού λογισμικού θα προσέφερε πέντε εκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια, τα καταλλήλως αδειοδοτημένα λογισμικά θα προσέφεραν επιπλέον οικονομικό όφελος της τάξεως των 19 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο αντιπρόσωπος της BSA στην Κύπρο, Νικόλας Κτενάς, μιλάει στην «Κ» για το νόμιμο και το παράνομο λογισμικό και για όσα πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις.
–Γιατί ένας χρήστης να πληρώσει την αγορά λογισμικού, όταν μπορεί να το βρει «σπασμένο»;
Όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν αυθεντικό/νόμιμο λογισμικό τότε έχουν το προνόμιο να έχουν πρόσβαση στις αναβαθμίσεις λογισμικού και σε τεχνική υποστήριξη – στοιχεία τα οποία βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων του Η/Υ τους. Επίσης, οι χρήστες νόμιμου λογισμικού, έχουν πρόσβαση σε προσφορές οι οποίες έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της εμπειρίας χρήσης του Η/Υ, και είναι διαθέσιμες μόνο για τους χρήστες νόμιμου λογισμικού. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πειρατικά λογισμικά δεν συμπεριλαμβάνουν τα πιο πάνω προνόμια. Τέλος, με το νόμιμο λογισμικό αυξάνονται τα επίπεδα ασφαλείας. Έχει αποδειχτεί από προηγούμενες μελέτες ότι με το πειρατικό λογισμικό, είναι αυξημένες οι πιθανότητες προσβολής του Η/Υ από ιούς, κακόβουλο λογισμικό, καθώς και υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων. Τα άτομα που πληρώνουν για να χρησιμοποιούν νόμιμο λογισμικό προστατεύονται από ανεπιθύμητους κινδύνους ασφαλείας.
–Κατ’ αρχάς ποια τα οφέλη για την επιχείρηση από τη χρήση νόμιμου λογισμικού.
H κατοχή και/ή χρήση στον χώρο εργασίας μη εξουσιοδοτημένων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών εκθέτει τα εμπλεκόμενα μέρη σε αστική και ενδεχόμενα σε ποινική ευθύνη (πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τις 80.000 ευρώ και/ή τρία χρόνια φυλάκιση για πρώτο αδίκημα). Πέραν βεβαίως από τις νομικές συνέπειες, οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρούς τεχνικούς κινδύνους, όπως προσβολή από υιούς, και κακόβουλο λογισμικό, και υποκλοπή δεδομένων. Τέτοιοι κίνδυνοι ενδέχεται να σταματήσουν την κανονική λειτουργία της εταιρείας για κάποιο χρόνο, αλλά και μεταφράζεται σε κάποια έξοδα για επιδιόρθωση των ζημιών. Τα αυθεντικά λογισμικά μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους ασφαλείας, και εξαλείφουν τις οποιεσδήποτε νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Περαιτέρω, τα νόμιμα λογισμικά προσφέρουν πρόσβαση σε αναβαθμίσεις, και τεχνική υποστήριξη, καθώς επίσης και εκπαίδευση του προσωπικού, τα οποία βοηθούν ένα Οργανισμό να εκμεταλλευτεί πλήρως τις οποιεσδήποτε επενδύσεις σε εργαλεία και υπηρεσίες τεχνολογίας. Επίσης, με καταλλήλως αδειοδοτημένο λογισμικό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται η αποδοτικότητα και η αξιοπιστία, αφού οι εταιρικοί χρήστες απολαμβάνουν πιο γρήγορη και άμεση λειτουργία του Η/Υ τους.
–Ποια είναι τα οφέλη για την ίδια την κυπριακή οικονομία;
Η παρανομία, με αντιγραφή νόμιμων έργων χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού, εκτός του ότι αποθαρρύνει τους δημιουργικούς ανθρώπους οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο και χρήμα στην έρευνα και την καινοτομία, στερεί και από το κράτος έσοδα, αφού η παρανομία καταλήγει στη φοροδιαφυγή. Η παραγωγή, πώληση, και διανομή προϊόντων τεχνολογίας πληροφορικής και υπηρεσιών δημιουργεί σημαντικά φορολογικά έσοδα προς τις κυβερνήσεις, καθώς και θέσεις εργασίας στον τομέα της έρευνας και της πληροφορικής.
–Φοβάστε ότι η κρίση θα επιτείνει τη χρήση παράνομου λογισμικού;
Θεωρώ ότι οι χρήστες στην Κύπρο έχουν την ωριμότητα, ούτως ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα της λειτουργίας του Η/Υ τους, είτε αν είναι απλοί καταναλωτές είτε εταιρικοί χρήστες. Εξάλλου το κόστος επιδιόρθωσης της πιθανής ζημιάς από το πειρατικό λογισμικό ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό κόστος αγοράς μιας άδειας χρήσης λογισμικού, και πολλοί είναι οι χρήστες που ήδη το έχουν αντιληφθεί αυτό.
–Το λογισμικό ανοικτού κώδικα αποτελεί μια ασφαλή και φθηνή λύση για τις επιχειρήσεις;
Καταρχάς δεν είναι όλα τα λογισμικά ανοικτού κώδικα δωρεάν ή πιο φθηνά. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες που προσφέρουν λογισμικά ανοικτού κώδικα χρεώνουν για συντήρηση και υποστήριξη. Επίσης, για να προσφέρουν τα συγκεκριμένα λογισμικά σε πιο προσιτές τιμές, προσφέρουν συγκεκριμένες πιο απλές εκδόσεις του λογισμικού, που έχουν συνήθως περιορισμένα χαρακτηριστικά και υποστήριξη σε σύγκριση με κάποια επαγγελματική έκδοση – η οποία προφανώς συνοδεύεται με περισσότερα έξοδα αδειοδότησης. Τέλος, είναι καλύτερα να βλέπουμε το συνολικό κόστος μιας επένδυσης και όχι μόνο το αρχικό κόστος αγοράς. Κάποια λογισμικά ανοικτού κώδικα έχουν όντως πιο φθηνή αρχική τιμή αγοράς, εντούτοις, ενδέχεται να στοιχίζουν περισσότερο στην τελική λόγω των εξόδων συντήρησης, υποστήριξης, εκπαίδευσης χρηστών, κ.λπ.
–Είστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο δράσης των κυπριακών αρχών για την πάταξη του φαινομένου;
Ναι, είμαστε, και συγκεκριμένα συνεργαζόμαστε στενά με την Αστυνομία όσο αφορά στην προσφορά πραγματογνωμοσύνης και ενημερωνόμαστε διαρκώς για έρευνες σε υποστατικά για σκοπούς ανίχνευσης παραβιάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το δικανικό εργαστήριο, το οποίο υπόκειται στο τμήμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Αστυνομίας Κύπρου, έχει εκπαιδευτεί όσο αφορά στην ανίχνευση παραβάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας το 2009. Από τότε η Αστυνομία άρχισε τις έρευνες σε υποστατικά. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 2011-2012, η Αστυνομία της Κύπρου διενήργησε πέραν των 100 ελέγχων, εκ των οποίων οι 30 αφορούσαν παραβίαση του νόμου, και εκ των οποίων 20 υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον των δικαστικών αρχών. Πρόσφατα, ψηφίστηκε ο Νόμος Περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας αρ. 207 (Ι) του 2012, στον οποίο περιλαμβάνονται τροποποιήσεις οι οποίες διευκολύνουν τη διενέργεια των ελέγχων ακολούθως των αστυνομικών ενεργειών, αλλά και τις μετέπειτα δικαστικές ακροάσεις.
Η συνέντευξη δημοσιεύστηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» έκδοση Κύπρου στις 21 Ιουλίου 2013