Τα οικονομικά πλεονεκτήματα του νόμιμου λογισμικού

Μελέτη της BSA αναφέρει ότι η αύξηση της χρήσης νόμιμου λογισμικού ανά το παγκόσμιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα προσέφερε 73 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, σε σχέση με 20 δισ. δολάρια από την αύξηση του πειρατικού λογισμικού – μια διαφορά 53 δισ. δολαρίων.

«Συγκριτικό πλεονέκτημα: Τον Οικονομικό Αντίκτυπο του Καταλλήλως Αδειοδοτημένου Λογισμικού» είναι μια θεμελιώδης μελέτη η οποία εξετάζει δεδομένα από 95 χώρες για να αποδείξει τα οφέλη της χρήσης νόμιμου λογισμικού στις τοπικές οικονομίες. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της χρήσης νόμιμου λογισμικού οδηγεί σε σημαντικά θετικά κέρδη στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), και επίσης ότι η αύξηση στο ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση του πειρατικού λογισμικού.

Η χρήση νόμιμα αδειοδοτημένου λογισμικού μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών ωφελώντας σημαντικά τις επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν επωφελούνται μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και η τοπική οικονομία, αφού το νόμιμο λογισμικό είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη.
Η μελέτη επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάθε επιπλέον ευρώ το οποίο επενδύεται σε νόμιμο λογισμικό ισοδυναμεί σε 120 ευρώ απόδοση επένδυσης (ROI), σε σύγκριση με 30 ευρώ απόδοση επένδυσης από το πειρατικό λογισμικό.

Κατά τον κ. Eduardo Rodriguez-Montemayor, ανώτερο ερευνητικό συνεργάτη στο INSEAD eLab, οι «προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπηρεσίες που διενεργούνται με τη χρήση νόμιμου λογισμικού βοηθούν τους οργανισμούς να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Η συγκεκριμένη μελέτη πάει ένα βήμα παραπέρα για να εξακριβώσει τον αντίκτυπο της χρήσης λογισμικού στις τοπικές οικονομίες. Τα αποτελέσματα ξεκαθαρίζουν ότι το νόμιμο λογισμικό ωφελεί τις επιχειρήσεις αλλά και την οικονομία ευρύτερα, και ότι το θετικό αντίκτυπο είναι μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρει το πειρατικό λογισμικό, σε όλες τις χώρες που έχουν εξεταστεί».

Η BSA προτείνει μια σειρά από μέτρα ώστε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την οικονομική ευκαιρία που παρουσιάζεται από τη χρήση νόμιμου λογισμικού:

-Να δημιουργήσουν δυνατούς και εκσυγχρονισμένους νόμους περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας οι οποίοι να προστατεύουν το λογισμικό που βρίσκεται σε Η/Υ, κινητά τηλέφωνα αλλά και στο «cloud».

-Να ενισχύσουν τις ενέργειες των Αρχών επιβολής του νόμου στον τομέα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

-Να προχωρούν σε ενέργειες που αποσκοπούν στην ευρεία ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους του πειρατικού λογισμικού.

-Να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με τη χρήση μόνο νόμιμου λογισμικού και με την καθιέρωση συστημάτων σωστής διαχείρισης των λογισμικών προγραμμάτων (Software Asset Management – SAM).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.