Προσοχή στις δοσοληψίες με την Κίνα

Η Κίνα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές του κόσμου, με μια δυναμική και ανερχόμενη αστική τάξη η οποία ζητεί όλο και περισσότερα προϊόντα από τη Δύση. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ενισχύονται, αλλά δεν είναι όλα ρόδινα. Οι εμπορικές απάτες γνωρίζουν εξίσου μεγάλη άνθιση. Ειδικά στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες ιστότοποι που υπόσχονται φθηνά και… «επώνυμα» προϊόντα. Μια απομίμηση του iphone μπορείτε να τη βρείτε με 30 δολάρια (δεν θα δουλεύει), αλλά υπάρχει περίπτωση να μην το παραλάβετε.

Η Πρεσβείας της Ελλάδας στο Πεκίνο, με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα εμπορικής εξαπάτησης στην Κίνα εξέδωσε μια αναλυτική ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή σε όσους ενδιαφέρονται να προβούν σε οποιαδήποτε παρόμοια οικονομική συναλλαγή.

«Η εμπορική εξαπάτηση είναι συχνό φαινόμενο στην Κίνα και το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Πεκίνου», τονίζεται στο έγγραφο.

Η εξαπάτηση αφορά επιχειρήσεις και ιδιώτες και συνήθως έχει τις εξής μορφές:

Εισαγωγές / αγορές από την Κίνα
-Μη τήρηση των συμφωνηθέντων, είτε σε όρους ποιότητας, είτε χρόνου παράδοσης προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα.

-Απατηλές συναλλαγές μέσω διαδικτύου, όπου τα προσφερόμενα προϊόντα έχουν πολύ χαμηλές τιμές. Συνήθως ζητείται προκαταβολή μέρους της αξίας της παραγγελίας και στη συνέχεια συμπληρωματικά μικροποσά με διάφορες προφάσεις. Τελικά το θύμα είτε δεν λαμβάνει τα παραγγελθέντα, είτε παραλαμβάνει είδη κατώτερης αξίας και ποιότητας από τα συμφωνηθέντα.

Εξαγωγές στην Κίνα
Η προσφορά συνεργασίας, γίνεται συνήθως μέσω email και  προτείνονται υψηλής αξίας συμβόλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Η εταιρία, μάλιστα, προσκαλείται να επισκεφθεί την Κίνα για την υπογραφή του συμβολαίου, ή το αντίστροφο. Στόχος στην πρώτη περίπτωση είναι η απόσπαση χρηματικών ποσών (για παράθεση δείπνου, δώρα, έξοδα συμβολαιογραφικής επικύρωσης συμβολαίου, κλπ.), ενώ στη δεύτερη η έκδοση θεώρησης για είσοδο στην Ελλάδα.

Άλλες περιπτώσεις
Εγγραφή domain name στο διαδίκτυο. Μεμονωμένα άτομα, που δηλώνουν ότι είναι εκπρόσωποι εταιριών παροχής domain name στο διαδίκτυο, προσεγγίζουν εταιρίες και τις προειδοποιούν ότι κάποια κινεζική απευθύνθηκε σε αυτούς για την εγγραφή domain με το δικό τους εμπορικό όνομα. Συνιστούν στην εταιρία να κατοχυρώσει το κινεζικό domain name της, ώστε να εμποδίσει τον ανύπαρκτο παραποιητή από το να προσβάλλει τα δικαιώματά της. Στόχος είναι η απόσπαση χρηματικού ποσού, ενώ στην πραγματικότητα δεν δημιουργείται domain name.

Οι διπλωματικές αρχές συνιστούν στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές να αποφεύγουν συναλλαγές με άγνωστες κινεζικές εταιρίες και e-shops, ιδίως αυτά που προσεγγίζουν μέσω email και υπόσχονται εξωπραγματικά χαμηλές τιμές για επώνυμα προϊόντα, ή για προϊόντα των οποίων η συνήθης εμπορική αξία είναι σημαντικά υψηλότερη από την προσφερόμενη.

Μέθοδοι αυτοπροστασίας
Γενικά, σκόπιμο είναι να αποφεύγονται οι συναλλαγές μέσω email και αντί αυτού, οι επιχειρήσεις να επισκέπτονται κάποια εμπορική έκθεση, στην οποία μπορούν να αποκτήσουν προσωπική επαφή και άποψη για τους υποψήφιους προμηθευτές τους, τις εγκαταστάσεις και την παραγωγή τους. Ενδεικτικοί κατάλογοι εκθέσεων που διοργανώνονται στην Κίνα, είναι διαθέσιμοι στην πύλη Agora, στις ιστοσελίδες των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας που λειτουργούν στη χώρα (Πεκίνο: http://www.agora.mfa.gr/cn89 και Σαγκάη www.agora.mfa.gr/cn90).

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν, παρόλα αυτά, να εντοπίζουν υποψήφιους προμηθευτές μέσω διαδικτύου, είναι καλύτερα να συμβουλεύονται τη βάση δεδομένων του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, διαθέσιμη στα αγγλικά στη σελίδα: http://ccne.mofcom.gov.cn/, παρά τα δωρεάν online ευρετήρια που διαχειρίζονται εμπορικές εταιρίες. Ωστόσο οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν υπόψη ότι το γεγονός ότι μια κινεζική επιχείρηση φιλοξενείται στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, ή το ότι κατέχει νόμιμη άδεια λειτουργίας, δεν αποτελεί εγγύηση για την αξιοπιστία της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.