Πίστη στο Μνημόνιο ζητεί το Eurogroup

Την αναγκαιότητα η Κύπρος να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της και η κυβέρνηση να αποφύγει κάθε είδους εικασίες για την αποφασιστικότητά της τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισεμπλουμ, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μάλιστα ζητείται από την κυβέρνηση να επικοινωνήσει προς το κοινό το περιεχόμενο του Προγράμματος Προσαρμογής σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία», υπογραμμίζει. Σε ότι αφορά το ELA αναφέρει ότι αποτελεί αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Κοινοτικές πηγές επανέλαβαν ότι η Κύπρος οφείλει να εφαρμόσει το Μνημόνιο και όσα περιλαμβάνει, τόσο για τον τραπεζικό τομέα, όσα και για τα δημόσια οικονομικά. Αν στην πορεία προκύψουν προβλήματα, που δεν προέρχονται από υπαιτιότητα της Κύπρου μπορούν να υπάρξουν προσαρμογές.

Στο πνεύμα αυτό η επιστολή Ντάισεμπλουμ, την οποία αποκάλυψε το Bloomberg, στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό, ενώ εμμέσως κριτική ασκείται και στην Κεντρική, για το ρυθμό με τον οποίο προχωράει η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος μιλά για καθυστέρηση στο διορισμό του CEO και στην έναρξη αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας.

Στην  επιστολή τονίζεται ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να εξέλθει από την κατάσταση εξυγίανσης το συντομότερο δυνατόν.

«Η κατάσταση στην Κύπρο», τονίζεται, «είναι πράγματι τέτοια που δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό ούτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των πιεστικών ζητημάτων στον χρηματοπιστωτικό τομέα», σημειώνεται ώστε οι κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στα κεφάλαια κίνησής τους.

Η προτροπή αυτή αποτελεί απάντηση στο σημείο της επιστολής Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο στο οποίο τονίζεται ότι το οικονομικό πακέτο διάσωσης εφαρμόστηκε χωρίς προσεκτική προετοιμασία και δημιούργησε επείγοντα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Ένας σημαντικός αριθμός κυπριακών επιχειρήσεων έχει χάσει τα κεφάλαια κίνησής τους», είχε αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

Στην απάντησή του ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωζώνης να σταθεί στην Κύπρο και να στηρίξει την επιστροφή της σε μια σταθερή και ευημερούσα οικονομική πορεία και ζητεί από την κυβέρνηση να αποφύγει εικασίες για τη δέσμευσή της να τηρήσει τους όρους της διάσωσης..

«Οι δημόσιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ότι η Κύπρος έχει δεσμευθεί πλήρως για την εφαρμογή των όρων του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής είναι βοηθητικές»,  σημειώνει ο ολλανδός υπουργός των Οικονομικών και ζητεί συντονισμένη επικοινωνία προς το κοινό όσον αφορά τη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.