Η Ελληνική Τράπεζα αμφισβητεί την PIMCO

Η Ελληνική Τράπεζα διαφωνεί με το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που έχει επιβληθεί στην Τράπεζα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου της PIMCO και επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα δικαιώματά της, χωρίς να αποκλείει, δηλαδή, και τη λήψη νομικών μέτρων.

NS013626
Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας συζητά με την Κεντρική Τράπεζα τρόπους μείωσης του κεφαλαιακού κενού που έχει προκύψει, ύψους 333 εκατ. ευρώ, ποσό που η Ελληνική θεωρεί εξωπραγματικό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Ανδρέας Παναγιώτου, στη γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λευκωσία. Ακόμη εξετάζονται όλες οι επιλογές για την τον τρόπο υλοποίησής της ανακεφαλαιοποίησης. Ο κ. Παναγιώτου, ερωτηθείς από μέτοχο για το τι θα γίνει με τα αξιόγραφα που έχει εκδώσει η τράπεζα, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς δήλωσε αδυναμία να προδιαγράψει τις εξελίξεις. Μέχρι το τέλος του 2013, σύμφωνα με το Μνημόνιο, η Τράπεζα υποχρεούται να έχει Δείκτη Ιδίων Κεφαλαίων 9% από 8,6% που είναι σήμερα, σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που θα προσδιορίσει και τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας και τις όποιες κεφαλαιουχικές ανάγκες της.

Με βάση, πάντως, τη συνήθη διαδικασία, αν η Ελληνική δεν καταφέρει να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση, τότε τα αξιόγραφα θα μετατραπούν σε μετοχές.

Σε άλλο σημείο των απαντήσεων που έδωσε σε μετόχους προέβλεψε αύξηση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω των νέων οδηγιών για το χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων.

 

Η συνέλευση

Ο πρόεδρος της Ελληνικής και ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Μάκης Κεραυνός, κατά τις εισηγήσεις τους σημείωσαν ότι πατά τις δυσκολίες ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας κατάφερε το 2012 να διαφυλάξει τον ισολογισμό του, να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή του βάση, να διατηρήσει υγιή και υψηλά επίπεδα ρευστότητας και να διαφυλάξει και να ενισχύσει την ικανότητά του να πραγματοποιεί σταθερά και επαναλαμβανόμενα εισοδήματα. Ωστόσο, αυτή την περίοδο είναι υποχρεωμένος ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που επιβάλλονται από τη Mνημονιακή Σύμβαση, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί η ύφεση και η κρίση στην οικονομία, χωρίς να υπόκειται, σε οποιαδήποτε μέτρα εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης, επιβολής τέλους στις καταθέσεις ή απομείωσης των καταθέσεων των πελατών του.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου προειδοποίησε ότι με τον τρόπο που εκτελέστηκε η αναδιάρθρωση των δύο μεγαλυτέρων τραπεζών και των περιορισμών που επιβλήθηκαν αναμένεται να προκύψουν ουσιαστικά προβλήματα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και στην εξυπηρέτηση των υφιστάμενων χορηγήσεων.

 

O Μ. Κεραυνός

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Μάκης Κεραυνός στην  ομιλία του χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σκληρή, τιμωρητική και ατεκμηρίωτη την απόφαση της 25ης Μαρτίου του 2013 του Eurogroup, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχίες για την ανεπάρκεια στην πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης που ακολουθεί η Ε.Ε. και την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών ν’ αντιληφθούν το αδιέξοδο της υπέρμετρης πολιτικής λιτότητας.

Ο κ. Κεραυνός κάλεσε την Κυβέρνησή μας πρέπει να δώσει μάχες εντός των Οργάνων και Σωμάτων της Ε.Ε. για να υποδείξει τα λάθη και τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους και να απαιτήσει διορθώσεις, ενώ αναμένει την κατάρτιση ενός νέου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, ώστε στη βάση αυτού να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν ο Ιδιωτικό Τομέας και οι Τράπεζες.
Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου διατύπωσε επίσης τις ανησυχίες του για τις παρατεταμένες εκκρεμότητες στον τραπεζικό τομέα, τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες, τις αναδιαρθρώσεις και τις κεφαλαιοποιήσεις, ιδιαίτερα για τον τρόπο που υλοποιούνται. Επίσης κάλεσε

Kαταλήγοντας, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η Ελληνική Τράπεζα αντιλαμβανόμενη τους κλυδωνισμούς του οικονομικού περιβάλλοντος, την αγωνία των επιχειρήσεων και των ανέργων πήρε και θα  συνεχίσει να παίρνει διάφορα μέτρα περιλαμβανομένης και της μείωσης όλων των βασικών δανειστικών επιτοκίων κατά 0,25% από την 17η Απριλίου 2013. Επίσης μείωσε τα καταθετικά επιτόκια και σε  συνεργασία με  τις  αρμόδιες Αρχές θα  συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του κόστους του χρήματος, ενώ είναι έτοιμη να  ανταποκριθεί και στις  προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας για  απόκτηση εργασιακής  πείρας από τους  νέους.
Τα αποτελέσματα

Ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Αντώνης Ρούβας παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα για το 2012 ανέφερε ότι το κέρδος του Ομίλου πριν τις προβλέψεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, σημείωσε αύξηση της τάξης του 168% φθάνοντας τα €149,1 εκατ., σε σύγκριση με €55,6 εκατ. για την αντίστοιχη περσινή περίοδο η οποία περιλάμβανε απομείωση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) ύψους €77,0 εκατ. Εξαιρουμένης της απομείωσης των ΟΕΔ στα περσινά αποτελέσματα, η αύξηση του κέρδους του Ομίλου πριν τις προβλέψεις ανέρχεται σε 13%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.