Το 63% των ελληνικών εξαγωγών από Αττική και Κεντρική Μακεδονία

Το 63% των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιείται από τις 2 μεγάλες περιφέρειες, την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Ωστόσο, σημαντική είναι πλέον και η συνεισφορά της περιφέρειας Πελοποννήσου (μερίδιο 2012 – 20%), η οποία όμως οφείλεται κυρίως στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Από το σύνολο των περιφερειών, ιδιαίτερα σημαντική είναι άνοδος της Πελοποννήσου κατά 28,3%, καθώς και της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας σχεδόν κατά 14%.

Από την άλλη, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών της Κρήτης κατά 11,2% και του Βόρειου Αιγαίου κατά 28%, ενώ η συνεισφορά της Νησιωτικής Ελλάδας στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή και δεν ξεπερνά το 4%. Θετικό ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι 11 από τις 13 περιφέρειες βρίσκονται πάνω από το αντίστοιχο επίπεδο εξαγωγών του 2008, χρονιά στην οποία η ελληνική οικονομία μπήκε σε τροχιά ύφεσης, ενώ οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και η Στερεά Ελλάδα είναι οι 2 περιφέρειες που βρίσκονται οριακά κάτω από τα επίπεδα του 2008. Να σημειωθεί ότι για τις περιφέρειες της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, η ανάκαμψη των εξαγωγών ξεκίνησε μόλις το 2011. Η Πελοπόννησος, το Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο και  η Θεσσαλία ήταν οι περιφέρειες που σημείωσαν σημαντική αύξηση των εξαγωγών τους την τελευταία πενταετία και μάλιστα μεγαλύτερη από τον εθνικό μέσο, δηλαδή σε ποσοστό άνω του 30%.

Σε ότι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, οι 9 από τις 13 περιφέρειες, το 2012 εμφάνισαν πλεόνασμα, σε αντίθεση με το 2011 όπου πλεονασματικές ήταν οι 8 από τις 13, γεγονός που οφείλεται στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της περιφέρειας Ηπείρου. Ελλειμματικές ωστόσο παραμένουν η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία, και η Αττική, με την τελευταία να επηρεάζει σε έντονο βαθμό το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Στην ανάλυση ανά αγορά επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και σήμερα, για τις περισσότερες περιφέρειες η ΕΕ-27 αποτελεί κυριότερο στρατηγικό εταίρο σε επίπεδο εξαγωγών. Εξαίρεση αποτελούν οι: Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία και το Νότιο Αιγαίο που εξάγουν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό των εξαγωγών τους σε νέες αναδυόμενες και δυναμικές αγορές, όπως οι αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και της Βορείου Αμερικής.

Η άναλυση έγινε από το  Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Σύνδεσμου Εξαγωγεών Βορείου Ελλάδος. 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στρατηγική η οποία διαφαίνεται να ακολουθείται τους τελευταίους μήνες αναφορικά με την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, επεσήμανε ωστόσο ότι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η άμεση ενίσχυση των υγιών παραγωγικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας. Στο πλαίσιο της επιτακτικής υιοθέτησης της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, εθνικός μας στόχος θα πρέπει να είναι μέχρι το 2020, η συμμετοχή των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρα μας να ανέρχεται σε 45% (όσο ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος), όταν το 2012 αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 27%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.