Τα οικονομικά εμπόδια δεν πτοούν τους αποφασισμένους επιχειρηματίες

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Regus, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής ευέλικτων χώρων εργασίας παγκοσμίως, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις −κλάδος ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη− επιδεικνύουν αναμφισβήτητο επιχειρηματικό πνεύμα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Παρότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ξεκίνησαν τη δική τους επιχείρηση όταν έμειναν χωρίς δουλειά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 85% των επιχειρηματιών παγκοσμίως δήλωσαν πως, αν τους δινόταν η ευκαιρία, θα έκαναν τις ίδιες ακριβώς επαγγελματικές επιλογές.  Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 90% στο Μεξικό, στη Γερμανία και την Ολλανδία. Ακόμα και σε χώρες που βρίσκονται πιο χαμηλά στην κλίμακα, όπως η Αυστραλία και η Βραζιλία, το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν ότι θα επαναλάμβαναν τις επαγγελματικές τους επιλογές ξεπερνά το 75%.

Η τελευταία έρευνα της Regus, στην οποία καταγράφονται οι απόψεις περισσότερων από 26.000 διοικητικών στελεχών και ιδιοκτητών σε 90 χώρες, επιβεβαιώνει ότι οι επιχειρηματίες θεωρούν πως η περιορισμένη πρόσβαση στις τραπεζικές πιστώσεις (76%) αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη σύσταση μιας ευκίνητης και ευέλικτης επιχείρησης. Ακολουθούν η γραφειοκρατία (74%) και η έλλειψη κρατικής υποστήριξης (61%). Οι μισοί από τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν επίσης ως σοβαρά εμπόδια την τρέχουσα οικονομική συγκυρία και την κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών στην αγορά.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι «ατμομηχανές της ανάπτυξης» καθώς αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων και το 40% – 50% του ΑΕΠ.[1] Στις Ηνωμένες Πολιτείες [or insert country if available/not global version] συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύουν το 99,7% των εταιρειών.[2] Το 50% όλων των θέσεων εργασίας διεθνώς δημιουργούνται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,[3] οι οποίες, ωστόσο, δεν προσελκύουν παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό των συνολικών επενδύσεων στις χώρες του G20.[4]

 

Η κα Κατερίνα Μάνου, εκπρόσωπος  της Regus προσθέτει: «Οι μικρομεσαίες εταιρείες θα πρέπει να φανούν ευέλικτες, για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να επιτύχουν. Η έλλειψη θεσμικής υποστήριξης σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να επιλέγουν ολοένα και περισσότερο ευέλικτες μορφές εργασίας, προκειμένου να αποφύγουν τις μακροχρόνιες μισθώσεις και να αποδεσμεύσουν κεφάλαιο κίνησης, ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.»

«Πρόκειται για παγκόσμια τάση, καθώς πάνω από το 50% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών χρησιμοποιούν ευέλικτους χώρους εργασίες, τις περισσότερες εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν είναι ιδιοκτήτες επιχείρησης, αλλά πράττουν το ίδιο, ανέρχεται στο 39%.»

 


[1] Brown S, Harris K, Toward an Understanding of Consumer Perspectives on Experiences, Journal of Services Marketing, 24, 2012

[2]Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Η.Π.Α. (U.S. Small Business Association)

[3] Πηγή: Ernst & Young

[4] Πηγή: Ernst & Young

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.