Στις 15 Ιουνίου ξεκινά η επιβεβαιωτική γεώτρηση στην Αφροδίτη

Στις 15 Ιουνίου θα αρχίσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες φυσικού αερίου Delek Drilling LP και Avner LP.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εταιρειών, ο προϋπολογισμός της γεώτρησης ανέρχεται στα 117 εκατομμύρια δολάρια.

Το τρυπάνι θα εισχωρήσει 1.750 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και στην τελική φάση αναμένεται ότι θα φτάσει περίπου τα 5.600 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, επιβεβαίωσε ότι τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, η πλατφόρμα της Noble θα αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση και επεσήμανε ότι όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Σε ερώτηση εάν θα χρειαστεί δεύτερη ή τρίτη γεώτρηση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές και εξέφρασε την ελπίδα η πιστοποίηση του κοιτάσματος να γίνει από την πρώτη γεώτρηση. Είπε επίσης ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα καθορίσει ακριβώς την ποιότητα και την ποσότητα του κοιτάσματος. Εάν υπάρχει επιβεβαιωμένο κοίτασμα, σημείωσε ο υπουργός Εμπορίου, θα μπορούν να γίνουν πιο λεπτομερείς σχεδιασμοί για τις υποδομές και την εμπορευσιμότητα του Φυσικού Αερίου.

Στη συνέχεια, τόνισε, θα χρειαστεί να υπογραφεί πολυετές συμβόλαιο με τους αγοραστές φυσικού αερίου, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να βρει χρηματοδότες για την κατασκευή του τερματικού.

Στο τέλος της βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικοί φάκελοι για την ενδιάμεση λύση που προνοεί την προμήθεια φυσικού αερίου για τις ανάγκες της ΑΗΚ, μέχρι η Κύπρος να αποκτήσει το δικό της.

Όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, αυτός είναι και ο λόγος που διορίστηκε μη εκτελεστικός πρόεδρος στη ΔΕΦΑ.

Θέλουμε, είπε, να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες, για να δούμε κατά πόσο συμφέρει η προμήθεια φυσικού αερίου και θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι προσανατολισμός είναι η συγχώνευση της ΔΕΦΑ με την ΚΡΕΤΥΚ σύντομα. Πρέπει, είπε, να συμμαζέψουμε τις εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, για να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία τους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.