Εξαιρετικά αρνητικό το κλίμα στην Κυπριακή Οικονομία

Το Μάιο το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο παρουσίασε βελτίωση με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 8,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αλλά η γενική εικόνα παραμένει αρνητική.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου αν και οι εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών ήταν λιγότερο αρνητικές συγκριτικά με τον Απρίλιο, οι αξιολογήσεις τους για τις πλείστες πτυχές παραμένουν σε ιστορικά αρνητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο ΔΟΣ να καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, γεγονός που προδιαγράφει χειροτέρευση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία.

Η αύξηση του Μαΐου οφείλεται στη βελτίωση του κλίματος σε όλους τους τομείς, αλλά και ανάμεσα στους καταναλωτές. Η καλυτέρευση προέρχεται κυρίως από τις λιγότερο αρνητικές προσδοκίες των επιχειρήσεων, για τη ζήτηση, τις πωλήσεις και την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο, καθώς και από τις λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και, σε μικρότερο βαθμό, των νοικοκυριών τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης Έρευνας Επενδύσεων στη μεταποίηση για το 2013 καταγράφουν την απροθυμία και ενδεχομένως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για ανάληψη επενδύσεων, λόγω αβεβαιότητας αλλά και δυσμενών πιστωτικών συνθηκών. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μείωση στις επενδύσεις τους.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.