Κύπρος: Υφεση σοκ 4,1% το πρώτο τρίμηνο του 2013

Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 είναι αρνητικός και υπολογίζεται σε -4,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο -4,1%.

Πρόκειται για το έβδομοδο συνεχές τρίμηνο που το ΑΕΠ της Κύπρου υποχωρεί. Το προηγούμενο τρίμηνο, το τέταρτο του 2012, η ύφεση ήταν 1,3%. Σωρευτικά μέσα σε ένα εξάμηνο η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 5,4%.

Aρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (Κατασκευές, Βιομηχανία), όπως επίσης οι τομείς του Τουρισμού, του Εμπορίου, των Μεταφορών και των Υπηρεσιών (Δημόσια Διοίκηση, Ψυχαγωγικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες).

Σύσκεψη

Προεδρικό Μέγαρο Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Presidential Palace The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, presides over a meeting of the National Council / ΓΤΠ-PIO

Προεδρικό Μέγαρο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Presidential Palace
The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, presides over a meeting of the National Council / ΓΤΠ-PIO

Συνεδριάζει από το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με θέμα την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Το απόγευμα συνέρχεται εξάλλου η Υπουργική Επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου, υπό τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Σαφέστατη διαφοροποίηση του κλίματος υπέρ της Κύπρου, διαπίστωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στη συνεδρίαση του Eurogroup. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι από το Eurogroup αποδεικνύεται ότι οι κατηγορίες εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ήταν συκοφαντικές και άδικες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.