Η νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας – Ολόκληρο το κείμενο

Υπεγράφη από τη ΓΣΕΕ, τους ξενοδόχους (ΣΕΤΕ) τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕ) και τους εμπόρους (ΕΣΕΕ) η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων συναντώνται στα γραφεία της ΕΣΕΕ, Τρίτη 14 Μαίου 2013. Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΕΕ η τρίτη συνάντηση - διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων συναντώνται στα γραφεία της ΕΣΕΕ, Τρίτη 14 Μαίου 2013. Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΕΕ η τρίτη συνάντηση – διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ – ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η νέα σύμβαση λήγει στις 31/12/2013 και έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ώστε να καλύπτεται το χρονικό διάστημα που ίσχυε η μετενέργεια της προηγούμενης, ενώ δίνει τη δυνατότητα στα συμβαλλόμενα μέρη -εάν το επιθυμούν- να παρατείνουν την ισχύ της για ένα έτος, χωρίς να απαιτείται νέα διαπραγμάτευση.

Στην τελική συμφωνία δεν περιλαμβάνονται μισθολογικά θέματα, αφού ο κατώτερος μισθός ορίζεται με νόμο, όμως οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν στη διατήρηση του επιδόματος γάμου (10%) και των θεσμικών ρυθμίσεων που περιλάμβαναν οι προηγούμενες συμβάσεις.

Ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε τη σύμβαση και αντιπρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών», υποστηρίζοντας ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία».

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ανταποκρινόμενη με υπευθυνότητα στο θεσμικό – αντιπροσωπευτικό της ρόλο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει, σε πείσμα μάλιστα του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και των επαίσχυντων μνημονιακών επιταγών και νομοθετικών παρεμβάσεων, διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Η εργατική τάξη της χώρας μας κατέκτησε και το χρονικό δικαίωμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να ανατρέψει, πολιτικά και κοινωνικά, όλες εκείνες τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις του Ν.4093/2012, που με αντισυνταγματικό τρόπο μείωσαν κατά 22% τον κατώτατο μισθό και κατά 32% για τους νέους, ενώ ναρκοθέτησαν το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφαιρώντας από τους κοινωνικούς εταίρους το δικαίωμα να ρυθμίζουν «τα του οίκου τους».
Από το κείμενο της σύμβασης απουσιάζει η υπογραφή εκείνων που δεν επιθυμούν να υπάρχει ο θεσμός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτούς τους αφήνουμε στην κρίση των εργαζομένων.
Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουν τη μάχη για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που αφαιρεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΕΕ, της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και του πλαισίου λειτουργίας της μετενέργειας», καταλήγει η ανακοίνωση.Το κείμενο

 

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΤΩΝ 2012-2013       

Στην Αθήνα, σήμερα 14 Μαΐου 2013, οι υπογράφοντες την παρούσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφενός:

α) Γεώργιος Καββαθάς Πρόεδρος και Νικόλαος Σκορίνης, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και εκπρόσωποι αυτής,

β) Βασίλειος Κορκίδης Πρόεδρος και Γεώργιος Καρανίκας, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) και εκπρόσωποι αυτής,

γ) Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος και Γεώργιος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και εκπρόσωποι αυτού

και αφετέρου Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος και Νικόλαος Κιουτσούκης  Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) και εκπρόσωποι αυτής, όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, συμφωνούν τα εξής:

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Τα συμβαλλόμενα μέρη προσήλθαν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. σε περιβάλλον έκτακτων οικονομικών συνθηκών και συνεχιζόμενης κρίσης, όπως άλλωστε υπήρχαν και κατά τις διαπραγματεύσεις για την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 2010-2012, που τα μέρη με πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους, συμφώνησαν και υπέγραψαν.

Στο περιεχόμενο της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2010 – 2012 επιβλήθηκαν νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως, ενδεικτικά, η μείωση κατά 22% των κατώτατων αμοιβών και κατά 32% για τους νέους, καθώς και η αναστολή ισχύος της ρήτρας για τις τριετίες, ανάμεσα σε άλλα.

Πέραν αυτών των παρεμβάσεων, καίριο πλήγμα στο θεσμό της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. επέφερε ο ν. 4093/12, με τον οποίο περιορίζεται η έκταση ισχύος των μισθολογικών όρων της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. μόνο στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, που εκπροσωπούνται από τις συμβαλλόμενες σ’αυτήν εργοδοτικές οργανώσεις, νομοθετείται ευθέως συγκεκριμένος κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο και θεσπίζεται νέο σύστημα νομοθετικώς πλέον καθορισμένου κατώτατου μισθού για το μέλλον, αρμοδιότητα που μέχρι πρότινος είχαν οι συμβαλλόμενες στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. οργανώσεις.

Τα μέρη, παρά το ασφυκτικό νέο νομικό καθεστώς και τα εμπόδια, θεωρούν ιστορική αναγκαιότητα και πράξη ευθύνης να κρατήσουν ενεργό το θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και ν’ αποκαταστήσουν τον δικαιοπολιτικό της ρόλο, που αργά αλλά σταθερά κατακτήθηκε ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ουσιαστικός Κοινωνικός Διάλογος αποτελεί βάθρο της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής τα δε αποτελέσματά του θα πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέρη δεσμεύονται ν’ αναλάβουν άμεσα κοινές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, ιδίως για την πάταξη της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, την τροποποίηση του νέου νομικού πλαισίου που θέτει σοβαρούς περιορισμούς στη συλλογική αυτονομία, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού, το πλαίσιο λειτουργίας της μετενενέργειας.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι θα οργανωθεί η μεταξύ τους συζήτηση για την διερεύνηση και εξεύρεση λύσεων, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας όχι στην κατεύθυνση του μισθολογικού κόστους αλλά της διαρθρωτικής πλευράς της (κόστη μεταφορικά, ενεργειακά και άλλα, χωροθέτηση του φορολογικού καθεστώτος κλπ.).

Οι πρωτοβουλίες αυτές φιλοδοξούν να συμβάλλουν και να αποτελούν τη συνεισφορά των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης και στην αναμόρφωση της χώρας.

Περαιτέρω, τα συμβαλλόμενα μέρη ρητώς συμφωνούν ότι, εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με οποιοδήποτε τρόπο αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε 2010-2011-2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., με βάση το πλαίσιο που θα έχει τυχόν διαμορφωθεί.

         ΑΡΘΡΟ 1

 

  1. Τα      συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι το επίδομα γάμου έχει  θεσμικό και καθολικό χαρακτήρα για τους      εργαζόμενους όλης της χώρας, εναρμονίζοντας τις ισχύουσες στη χώρα μας      διατάξεις δικαίου με τις διεθνώς εφαρμοστέες αρχές της προστασίας της      οικογένειας, της διευκόλυνσης συμμετοχής στην αγορά εργασίας, της ισότητας      των φύλων, της συμφιλίωσης εργασιακής και οικογενειακής ζωής, της      αξιοπρεπούς εργασίας.
  2. Επαναλαμβάνεται      και διατηρείται σε ισχύ κωδικοποιημένη η διάταξη σειράς προηγούμενων      Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, Διαιτητικών Αποφάσεων και κυρωτικών τους νόμων, ότι το επίδομα      γάμου χορηγείται σε όλους τους μισθωτούς ανεξαρτήτως φύλου με τους όρους      και τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 του ν.1766/1988,  με το οποίο κυρώθηκε το άρθρο 4 της από      26/1/1988 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

         ΑΡΘΡΟ 2

 

  1. Τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά την διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.
  2.  Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπερισχύουν.

       ΑΡΘΡΟ 3

 

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2013 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2013.  Με κοινή συμφωνία των μερών η ισχύς της παρούσας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. δύναται να παραταθεί για ένα ακόμη έτος, με τους ίδιους όρους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.