«Πράσινο φως» από το Eurogroup για τις δύο δόσεις

Την έγκριση διπλής δόσης, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup.
Από την συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες όπου πήρε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Δευτέρα 13 Μαΐου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/www. consilium.europa.eu/Mario Salerno

Από την συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες όπου πήρε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Δευτέρα 13 Μαΐου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/www. consilium.europa.eu/Mario Salerno

Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε το Eurogroup για την Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τα 3,3 δισ. ευρώ αναμένεται να τα εγκρίνει τον Ιούνιο, αφού προηγουμένως η Ελλάδα ικανοποιήσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις.
Ειδικότερα, το Eurogroup σημειώνει την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να επιδείξουν ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και εκφράζει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών.
Εν συνέχεια, το Eurogroup υπογραμμίζει τις θετικές προοπτικές της χώρας για σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης το 2014. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τάχιστα τη χαμένη ανταγωνιστικότητα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα και στη μείωση των τιμών.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει αποφασιστικότητα στη δημιουργία της νέας διοικητικής δομής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς, όπως επισημαίνεται, αυτό θα διασφαλίσει την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των βαρών στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το Eurogroup καλωσόρισε, επίσης, τα βήματα που ελήφθησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, επισημαίνει ότι θα χρειασθούν πρόσθετες προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του συνόλου των προαπαιτούμενων δράσεων.
Τέλος, το Eurogroup υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που απομένουν, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για περισσότερη καινοτομία, παραγωγικότητα και νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.
ΑΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.