Καθολική μέθοδο μέτρησης ακίνητης περιουσίας

Για πρώτη φορά, παγκόσμια ιδρύματα ακινήτων συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν μια καθολική μέθοδο μέτρησης ακίνητης περιουσίας, η οποία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χαμηλής εμπιστοσύνης επενδυτών στα ακίνητα που επέφεραν αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και συνέβαλαν στην παγκόσμια οικονομική αστάθεια.

Επί του παρόντος, ο τρόπος μέτρησης της ακίνητης περιουσίας – όπως μιας οικιστικής ανάπτυξης ή εμπορικού κέντρου – παρουσιάζει τεράστιες διαφορές ​​από χώρα σε χώρα.

Με τόσες πολλές διαφορετικές μεθόδους μέτρησης διαθέσιμες, καθίσταται δύσκολο για όσους επιθυμούν να επενδύσουν, να συγκρίνουν όμοια αναπτυξιακά έργα. Αυτή η σύγχυση μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων, να οδηγήσει σε σφάλματα στις οικονομικές καταστάσεις και συνεπώς υπονομεύει την εμπιστοσύνη της αγοράς και την οικονομική σταθερότητα.

Την 1η Μαΐου, μερικά από τα κορυφαία παγκόσμια ιδρύματα ακινήτων, μεταξύ των οποίων και το Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), συναντήθηκαν με την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος μέσα από την προτεινόμενη εφαρμογή ενός ενιαίου προτύπου μέτρησης ακινήτων.

Ένα τέτοιο πρότυπο θα εξασφαλίσει την παγκόσμια συνοχή, οδηγεί σε λιγότερες περιπτώσεις απάτης, μια πιο διαφανή αγορά, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του κοινού και στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας.

Αυτή η πρώτη συνάντηση του Συνασπισμού για τα Διεθνή Πρότυπα Μέτρησης Ακινήτων (International Property Measurement Standards Coalition – IPMSC)) που συγκλήθηκε από το RICS, είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη της συνοχής αυτής που θα παρέχει:

  • μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική σταθερότητα
  • ακριβέστερη και συνεπέστερη οικονομική πληροφόρηση
  • αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών
  • μεγαλύτερη διαφάνεια των δεδομένων
  • μείωση του κινδύνου απάτης

Ένα παράδειγμα της τρέχουσας ασυνέπειας είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται ο χώρος του δαπέδου. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, οι χώροι ενός ορόφου μετριούνται περιλαμβάνοντας και τις εξωτερικές πισίνες.

Σε περιοχές της Μέσης Ανατολής μπορούν να περιλαμβάνουν τον υποτιθέμενο μέγιστο αριθμό ορόφων που θα μπορούσε να ανεγερθεί στις υφιστάμενες βάσεις και στην Αυστραλία οι μετρήσεις συμπεριλαμβάνουν τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης, ακόμη και όταν δεν είναι εφάπτονται στο ίδιο το ακίνητο.

Ο στόχος του IPMSC είναι η επίλυση των διαφορών με την ανάπτυξη και την εφαρμογή των διεθνών προτύπων μέτρησης ακίνητων, ένα σύνολο προτύπων για τη μέτρηση, βασισμένα σε αρχές και διεθνώς εφαρμόσιμα, να εγκριθεί από όλα τα έθνη σε όλο τον κόσμο.

Ο Ken Creighton, Διευθυντής Επαγγελματικών Προτύπων του RICS δήλωσε σχετικά:  «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, η οποία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τεράστια οφέλη, τόσο στις  αγορές ακινήτων, όσο και στις οικονομίες και τους πληθυσμούς που υποστηρίζουν σε όλο τον κόσμο, με τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για το ακίνητο τον τρόπο που μετράται, αποτιμάται και εν τέλει αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις».
Από πλευράς του ο Steve Williams FRICS, Executive Managing Director της Real Capital Analytics Νέας Υόρκης τόνισε: «Η ακριβέστερη καταγραφή της γης και οι μετρήσεις των κτιρίων και του δαπέδου  είναι θεμελιώδεις για τη διαφάνεια της αγοράς. Η διαφάνεια με τη σειρά της είναι ένας καταλύτης για τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίου που στηρίζουν την παροχή επαρκούς στέγης, τροφής και ένδυσης στον αυξανόμενο αστικό πληθυσμό παγκοσμίως. Με την εξαίρεση της γλώσσας, δεν θα ήταν υπερβολή ο χαρακτηρισμός των παγκοσμίων πρωτοκόλλων μετρήσεων ως το πλέον επείγον ζήτημα που εκκρεμεί στην επιδίωξη της παγκόσμιας διαφάνεια της αγοράς και τη συγκρισιμότητα των επιδόσεων».

Οι οργανισμοί που εμπλέκονται στο IPMS είναι:

American Society of Farm Managers and Rural Appraisers (ASFMRA) – Βόρεια Αμερική

Appraisal Foundation – Βόρεια Αμερική

Appraisal Institute – Βόρεια Αμερική

Asia Pacific Real Estate Association (APREA) – Ασία

Associação Brasileira de Normas Técnicas (ABNT) – Βραζιλία

ASTM International – Παγκόσμια

Australian Property Institute – Αυστραλία

Building Owners and Managers Association International (BOMA) – Παγκόσμια

China Institute of Real Estate Appraisers and Agents (CIREA) – Κίνα

CLGE – Ευρώπη

CREDAI – Ινδία

Commonwealth Association of Surveying and Land Economy (CASLE) – Κοινοπολιτεία των Εθνών

CoreNet – Παγκόσμια

Counselors of Real Estate (CRE) – Βόρεια Αμερική

FIABCI – Παγκόσμια

Global FM – Παγκόσμια

International Consortium of Real Estate Associations (ICREA) – Παγκόσμια

International Facility Management Association (IFMA) – Παγκόσμια

International Federation of Surveyors (FIG) – Παγκόσμια

International Monetary Fund (IMF) – Παγκόσμια

International Valuation Standards Council (IVSC) – Παγκόσμια

Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) – Παγκόσμια

 

Για το RICS

Το RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό μελών διεθνής οργανισμός για επαγγελματίες της βιομηχανίας ακινήτων, οικοδομών και σχετικών περιβαλλοντικών θεμάτων. Με 140.000 μέλη σε 140 χώρες, το RICS αποτελεί πρωτοπόρα πηγή γνώσης πάνω σε θέματα που αφορούν ακίνητα, προσφέροντας ανεξάρτητες και αντικειμενικές συμβουλές σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.