Τρ. Κύπρου: Οι νέοι μέτοχοι προκρίνουν ξένο CEO

Τις δικές τους προδιαγραφές για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος διευθύνων σύμβουλος έχουν θέσει οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου ζητώντας επί της ουσίας ένα πρόσωπο με διεθνή εμπειρία, που δεν θα έχει δεσμούς με την Κύπρο και καμία σχέση με όλα τα κακώς κείμενα που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα, ώστε η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει από το καθεστώς της εξυγίανσης.

Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα, ώστε η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει από το καθεστώς της εξυγίανσης.

Υπέρ του διορισμού ξένου τραπεζίτη τάχτηκε ανοιχτά την περασμένη εβδομάδα και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, ωστόσο η εν λόγω προοπτική δεν προκαλεί ενθουσιασμό στην πλευρά της κυβέρνησης.

Ο διοικητής μίλησε για την ανάγκη εισαγωγής μιας νέας κουλτούρας στην άσκηση της τραπεζικής στην Κύπρο, γι’ αυτό προκρίνει την έλευση στελεχών από το εξωτερικό, όπου οι πρακτικές είναι διαφορετικές.

«Οι πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να σταματήσουν», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, παραπέμποντας στην έκθεση της PIMCO, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στο τραπεζικό κατεστημένο για τον τρόπο που συνέτασσε τους ισολογισμούς των τραπεζών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πλασματικά έσοδα και κέρδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν ήδη προσεγγιστεί πρόσωπα από το εξωτερικό, ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Τάκης Αράπογλου, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Michael Geoghegan, οι οποίοι απάντησαν αρνητικά. Ο κ. Geoghegan είναι σήμερα σύμβουλος της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Η μάχη εξουσίας
Η διαδικασία διορισμού νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Κύπρου αποκρυσταλλώνει την εν εξελίξει μάχη εξουσίας μεταξύ Προεδρικού και Κεντρικής για το ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στα τεκταινόμενα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Η πραγματικότητα είναι ότι για όσο διάστημα η Τράπεζα Κύπρου τελεί υπό καθεστώς εξυγίανσης, τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει η Κεντρική Τράπεζα.

Με τον διορισμό διευθύνοντος συμβούλου, το καθεστώς του διαχειριστή θα σταματήσει, αλλά η επιρροή της Κεντρικής Τράπεζας θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλη και καθοριστικής σημασίας, μέχρι να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Τρ. Κύπρου και οι νέοι μέτοχοι εκλέξουν τη διοίκησή τους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα, ώστε η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει από το καθεστώς της εξυγίανσης και οι νέοι μέτοχοι να αναλάβουν το συντομότερο δυνατόν τη διοίκηση του ιδρύματος και τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται.

Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρόκειται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Τράπεζα Κύπρου όσο δεν υπάρχει πραγματική διοίκηση.

Η πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας δεν διαφωνεί με το στόχο, αλλά εξηγεί προς την κυβέρνηση πως στην πράξη αποδεικνύεται πιο πολύπλοκη η υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup για το bail in στην Τράπεζα Κύπρου, με παράλληλη απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής Τράπεζας.

Πρακτικά δεν έχει μεταφερθεί ο ισολογισμός της «καλής» Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στην Ελλάδα. Μπορεί να πουλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς δάνεια και καταθέσεις, αλλά όλα τα άλλα (όπως πράξεις συναλλάγματος ή εγγυητικές επιστολές, ακόμη και ακίνητα) έμειναν σε κυπριακά χέρια.

«Ο υπολογισμός του ισολογισμού της Λαϊκής και η μεταφορά στοιχείων από τη μια τράπεζα στην άλλη δεν είναι μια εύκολη υπόθεση», ανέφερε στην «Κ» πηγή της Κεντρικής.

Πέρα από τεχνικά θέματα, υπάρχουν και νομικές δυσκολίες, όπως η κατάθεση πέραν των 200 αγωγών εναντίον της ΚΤ και η έκδοση προσωρινών διαταγμάτων που παγώνουν τη μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση περίπου δύο ωρών που είχαν την Πέμπτη το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο διοικητής της ΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη. Το κλίμα χαρακτηρίστηκε ως καλό, αλλά το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις υπογραμμίζει τις υπαρκτές δυσκολίες.

Απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και ΚΤ φέρεται να υπάρχει και στο θέμα της άρσης των περιορισμών, με την ΚΤ να ζητεί ιδιαίτερο προσεκτικό χειρισμό για να μην προκληθούν νέα προβλήματα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Κοινωνοί των όσων διαμείφθηκαν στο Προεδρικό κρατούν ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός τον ανοικτό διάλογο Προέδρου-διοικητή, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να βρουν λύσεις, παρά τη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει σε πολλά ζητήματα.
Νέος διαγνωστικός έλεγχος στην Τρ. Κύπρου
Η δρομολόγηση νέου διαγνωστικού ελέγχου στη «νέα» Τράπεζα Κύπρου, μετά δηλαδή την απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής Τράπεζας, αποτελεί τον νέο επόμενο σταθμό μέχρι να επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς λειτουργίας η Τράπεζα Κύπρου. Το Μνημόνιο απαιτεί μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισολογισμού της νέας τράπεζας, μια διαδικασία που στην πράξη οδηγεί σε ένα διαγνωστικό έλεγχο ανάλογο με αυτόν που διεξήγαγε η PIMCO. Στόχος είναι να εξεταστεί πόσο επηρεάζεται η «νέα» Τράπεζα Κύπρου από την επιδείνωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν λογικό να υπάρξει ένας νέος έλεγχος, από τη στιγμή που οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί δραματικά και οι υποθέσεις του διαγνωστικού ελέγχου που έγιναν από την PIMCO δεν ισχύουν πλέον. Η αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων θεωρείται δεδομένη, άρα θα πρέπει να αυξηθούν οι προβλέψεις.
Χωρίς αυτή τη διαδικασία δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο ύψος θα κλείσει τελικά το «κούρεμα» στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε στην «Κ» στέλεχος της αγοράς με γνώση των εξελίξεων. Ο έλεγχος θα γίνει από ανεξάρτητο οίκο, ο οποίος θα επιλεγεί με ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία, ενώ οι όροι εντολής θα καθοριστούν σε συνεννόηση με την Τρόικα.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ο νέος διαγνωστικός έλεγχος να μην ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά να χτίσει πάνω στη δουλειά που ήδη έχει γίνει από την PIMCO. Ωστόσο θα απαιτηθεί χρόνος για να υπάρξει κατάληξη στην όλη διαδικασία.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.