Ενεργειακή σύγκλιση Kύπρου – Ισραήλ

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη στο Ισραήλ αναδεικνύει την υψίστου σημασίας βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της ενεργειακής σύγκλισης Κύπρου – Ισραήλ και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, με την Κύπρο να διαδραματίζει, κατά τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ, την γέφυρα που συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη.

Ακριβώς μέσα στα πλαίσια της αξιόπιστης και σταθερής προσκόλλησης στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δη του δικαίου της θάλασσας, η Κύπρος προσφέρει την δυνατότητα ενεργοποίησης μιας αξιόμαχης συμμαχίας με το Ισραήλ, καθιστώντας το συνέταιρο στην στρατηγική αξιοποίησης των κοινών και συνορεύοντων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Fuel oil converted from plastic waste is collected before purification and sedimentation at a plant in Hong KongΗ σημασία του γεγονότος έγκειται στο ότι η Κύπρος, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή της πορεία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσφορά ενέργειας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο κι όχι μόνο.

Η βαρύνουσα σημασία της σύγκλισης και σύμπτυξης των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ οριοθετείται επίσης από την γεωπολιτική σημασία αυτών, ήτοι της ένταξης της Κύπρου στην ηγεμονία των ισχυρών της περιοχής.

Η ιδιαίτερα εύθραυστη περιρρέουσα κατάσταση στην Μέση και Εγγύς Ανατολή, τα γεωστρατηγικά παίγνια που διαδραματίζονται σε αυτήν και οι επικείμενες αξιοποιήσεις των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας συντείνουν στο γεγονός ότι πρέπει να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις των φίλιων γειτονικών χωρών, με στόχο την στρατηγική ενεργειακή σύγκλιση, που αποτελεί το μήλο της έριδος στις πλείστες όσες εξελίξεις στην περιοχή μας κι αλλού.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών – Κύπρου-Ισραήλ – ωφελεί και τις δύο χώρες. Πέραν των πολιτικών και άλλων συγκλίσεων, η ενεργειακή σύγκλιση θα οδηγήσει στην αξιοποίηση των κοινών κοιτασμάτων στη συνορεύουσα Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δυο χωρών με άμεσα και απτά οφέλη που θα οδηγήσουν, κατά συνέπεια, στην ευημερία και στην ανάπτυξη.

Εν όψει και της πολιτικής απόφασης του Ισραήλ να απολογηθεί στην Τουρκία για το επεισόδιο στο Μαβί Μαρμαρά, η αναγκαιότητα σύμπτυξης των σχέσεων μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ καθίσταται αναγκαία και απαραίτητη για τον καθορισμό μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών που να ενισχύουν την θέση των δυο χωρών και να τις εντάσσουν στον ενεργειακό χάρτη, υπό το φως των ήδη ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ και των εκτιμούμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Ζώνη.

Αξιοποιώντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας η δημιουργία μιας ενεργειακής γέφυρας που να ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο και μέσω της Ελλάδας να διακλαδώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο προτάσσει ως η ενδεδειγμένη λύση.

Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην προκείμενη περίπτωση συγκλίνουν και οφείλουμε να αδράξουμε των ευκαιριών που μας παρέχονται ούτως ώστε η Κύπρος να αποτελέσει όντως την πύλη προς την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, αλλά να αναδειχθεί ταυτόχρονα σε αξιόπιστο παροχέα ενέργειας στο ευρύτερο παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον.


* Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law Bristol, Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.