Έρχονται μειώσεις και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με άξονα τις παρεμβάσεις στις αντικειμενικές αξίες, το φόρο μεταβίβασης αλλά και τον ΦΠΑ.

arxitektones

Στόχος είναι η τόνωση της κτηματαγοράς, όπου οι συναλλαγές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, καθώς και η ελάφρυνση των ιδιοκτητών από την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις αντικειμενικές αξίες, πρέπει να σημειωθεί ότι αφενός αναμένονται μειώσεις (όπως για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης), αφετέρου όμως θα έρθουν αυξήσεις
σε αρκετές περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση με τις αγοραίες τιμές.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στο «Έθνος της Κυριακής», είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης από το καλοκαίρι, ενώ στο τραπέζι είναι και η μείωση του ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις με άδεια οικοδομής μετά την 1η Ιανουαρίου 2006.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές όπου οι αγοπραπωλησίες γίνονται ακόμα και κάτω απ’ αυτό το όριο.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, τη χρονική περίοδο που διανύουμε, πολλές αγοραπωλησίες γίνονται και σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία», δηλώνει, προαναγγέλλοντας σημαντικές μειώσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, επιβεβαιώνει και αυτός με τη σειρά του την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης.
«Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο προσαρμογής των συντελεστών φόρου μεταβίβασης στα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι άλλωστε ένα από τα θέματα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», σημειώνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.