Επτά έως δέκα Κυριακές το χρόνο ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με ανησυχία πληροφορείται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει να καταθέσει στη Βουλή εντός των ημερών, στο πλαίσιο του νέου αγορανομικού κώδικα, ρύθμιση για τη διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250  τετραγωνικών μέτρων που δεν ανήκουν σε κάποια αλυσίδα θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά 52  Κυριακές το χρόνο, ενώ όλη η αγορά στο σύνολό της επτά Κυριακές το χρόνο και συγκεκριμένα πριν από τα Χριστούγεννα, πριν από την Πρωτοχρονιά, την Κυριακή των Βαΐων και τέσσερις Κυριακές στις αρχές των τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων που καθιερώνονται για κάθε εποχή του χρόνου.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που ως πρόθεση του υπουργείου ανακοινώθηκε από την αρχή του χρόνου, βρίσκει αντίθετους όλους τους φορείς του εμπορικού και του επαγγελματικού κόσμου, διότι εκτιμάται ως εξοντωτική για τα μικρά καταστήματα. Εξοντωτική οικονομικά, αφού σε περίοδο φθίνουσας κατανάλωσης θα αυξηθούν οι δαπάνες των επιχειρήσεων, αλλά και κοινωνικά, αφού οι έμποροι δεν θα έχουν ούτε μία ημέρα την εβδομάδα στη διάθεσή τους για να ξεκουραστούν.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει την άποψη ότι το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές πρέπει να αναθεωρηθεί. Η μία Κυριακή το χρόνο –η Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα- που λειτουργεί η αγορά δε φτάνει, ούτε για να καλύψει τη ζήτηση, ούτε για να τονώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Γι’ αυτό έχει προτείνει να ληφθεί η απόφαση για τη λειτουργία της αγοράς ορισμένες Κυριακές το χρόνο –από επτά έως δέκα- που θα καθορίζονται, όμως, όχι από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά από τους κατά τόπους φορείς των εμπόρων και των επαγγελματιών, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης –και την κυβέρνηση γενικότερα- για τα θέματα της αγοράς να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τόσο την κατάσταση της αγοράς, όσο και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Οι μονομερείς ρυθμίσεις που βασίζονται σε θεωρητικά σχήματα και ιδεοληψίες που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα δε βοηθούν. Αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος να επιτείνουν τα αδιέξοδα μιας αγοράς που τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, με χιλιάδες λουκέτα και πολλές χιλιάδες ανέργους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.