Ποιες ηγετικές μορφές θαυμάζουν περισσότερο οι CEOs;

Τι είναι αυτό που καθορίζει έναν ηγέτη; Υπάρχουν ανάμεσα στους ηγέτες κάποια κοινά χαρακτηριστικά ή μήπως αυτά προσδιορίζονται με βάση τις προκλήσεις και τις περιστάσεις της κάθε εποχής; Τι χρειάζεται για να ηγηθεί κάποιος μιας επιχείρησης σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον; Τι θα πρέπει να αναμένουν οι επιχειρήσεις από αυτούς που τους καθοδηγούν προς το αβέβαιο αύριο;

Στα πλαίσια της 16ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας για τους CEOs, η PwC ρώτησε 1,400 CEOs, για ποιους ηγέτες τρέφουν το μεγαλύτερο θαυμασμό και τι είναι αυτό που θαυμάζουν περισσότερο στις πράξεις τους.

Μέσα από την έρευνα διαμορφώνονται κάποιες διακριτές κατηγορίες ηγετικών μορφών: οι πολεμιστές (Ναπολέοντας, Μέγας Αλέξανδρος), οι μεταρρυθμιστές (Τζακ Γουέλτς), οι ηγέτες που αναδείχθηκαν μέσα από την αντιπαράθεση (Γουίνστον Τσόρτσιλ, Αβραάμ Λίνκολν), οι ηγέτες που συνεπήραν τα πλήθη (Μαχάτμα Γκάντι, Νέλσον Μαντέλα) και οι υπέρμαχοι της συναίνεσης (Μπιλ Κλίντον).

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή ανάμεσα στους CEOs ενώ ο πρωτοπόρος Στηβ Τζομπς χαίρει θαυμασμού στο μεγαλύτερο αριθμό χωρών (37).

O Γουίνστον Τσόρτσιλ έχει ευρεία απήχηση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δυτική Ευρώπη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη Γαλλία, μπροστά από το Σαρλ ντε Γκολ, αλλά και στην Ιταλία, αφήνοντας πίσω το Νικολό Μακιαβέλλι. Ο Τσόρτσιλ, δύο φορές πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας (1940-45, 1951-55), ισοψηφεί με τον Γκάντι στην Τουρκία, ενώ ακολουθεί ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

 

Οι κορυφαίοι δέκα ηγέτες που επέλεξαν οι CEOs είναι:

  1. Γουίνστον Τσόρτσιλ
  2. Στηβ Τζομπς
  3. Μαχάτμα Γκάντι
  4. Νέλσον Μαντέλα
  5. Τζακ Γουέλτς
  6. Αβραάμ Λίνκολν
  7. Μάργκαρετ Θάτσερ
  8. Ρόναλντ Ρήγκαν
  9. Τζον Φ. Κέννετυ

= 10. Μπιλ Κλίντον / Ναπολέων Βοναπάρτης

 

Ποσοστό 60% των CEOs επέλεξε ένα μεταπολεμικό πολιτικό ή στρατιωτικό ηγέτη. Οι άλλες δημοφιλέστερες κατηγορίες ήταν, κατά σειρά, επιχειρηματικοί, ιστορικοί και σύγχρονοι ηγέτες. Ακολουθούν συγγραφείς, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, αθλητές, θρησκευτικοί ηγέτες και φανταστικοί χαρακτήρες. Το 1% των ερωτηθέντων επέλεξε ένα συνάδελφο.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται δεκαπέντε γυναίκες, από τις οποίες μόνο η Μάργκαρετ Θάτσερ βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Δημοφιλέστερες επιλογές μετά τη Θάτσερ είναι η Άγκελα Μέρκελ, η Άυν Ραντ, η Μητέρα Τερέζα και η Βασίλισσα Ελισάβετ Α’. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν, σε σύγκριση με τους άνδρες, τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλέξουν μια γυναικεία ηγετική μορφή.

 

Σε μια περίοδο όπου το ζήτημα των ηγετικών δεξιοτήτων τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής, η έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι γνωρίσματα όπως η ευελιξία, ο ρεαλισμός και η ευστροφία έχουν σήμερα την ίδια σπουδαιότητα όπως και την προηγούμενη χιλιετία.

 

Ο Michael Rendell, Επικεφαλής Παγκόσμιων Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της PwC, δήλωσε σχετικά: «Είναι σαφές ότι ο ρόλος και οι προσδοκίες των ηγετών αλλάζουν, ωστόσο οι CEOs εξακολουθούν να ανατρέχουν στην ιστορία σε αναζήτηση προτύπων. Η δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των βραχυπρόθεσμων επιδιώξεων, των μακροπρόθεσμων στόχων και της αυξημένης διαφάνειας, σε συνδυασμό με την ψηφιακή επανάσταση, διαμορφώνουν μια νέα γενιά ηγετών με βασικό γνώρισμα την ευστροφία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.