Με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε το κυπριακό μνημόνιο

Με τις 29 ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη υπερψηφίστηκε το κυρωτικό νομοσχέδιο της δανειακής σύμβασης της Κύπρου με την Τρόικα και το Μνημόνιο Συναντίληψης Κυπριακής Δημοκρατίας -Τρόικας. Εναντίον ψήφισαν 27 Βουλευτές, του ΑΚΕΛ και του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. Δεν υπήρξε καμία αποχή.

vouli_300413

Η Κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και διαβεβαίωσε ότι θα αφοσιωθεί στην εφαρμογή του μνημονίου, την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο Ευρώ.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρει ότι η «απόφαση ευθύνης της πλειοψηφίας της Βουλής αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Κύπρου να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα».

Σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου θα προβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά τις εορταστικές ημέρες της Ανάστασης, για να ασχοληθεί με τα θέματα οικονομίας και των όποιων αντιπροτάσεων, όπως δήλωσε ο ίδιος. «Η πατρίδα μας περνά κρίσιμες ώρες και απαιτείται η εθνική ευθύνη και η συμπεριφορά όλων, κατά τρόπο που να συνάδει προς το ευρύτερο καλό», είπε.

Το μνημόνιο προνοεί συνολικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής 7,1% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος 2012-2016.

Ειδικότερα, το 2013 προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 2,40% του ΑΕΠ ή 395 εκατ., το 2014 4,25% του ΑΕΠ ή 678 εκατ., το 2015  2,10% του ΑΕΠ ή 344 εκατ., το 2016  1,2% του ΑΕΠ ή 204 εκατ.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι κυπριακές Αρχές θα παρουσιάσουν στην Τρόικα προκαταρτικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2017 και πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2018.

Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συρρίκνωσης της οικονομίας, που επηρεάζει με τη σειρά του τη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα τις προβλέψεις της Κομισιόν, το κυπριακό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2013 και κατά 3,9% το 2014. Το 2015 θα αυξηθεί κατά 1,1% και το 2016 κατά 1,9%.

Συναφώς το μνημόνιο αναφέρει ότι στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα ή προκύψουν υψηλότερες ανάγκες για κοινωνικές παροχές, η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να διατηρήσει τους στόχους του προγράμματος, περιλαμβανομένης της μείωσης των εξόδων, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνέπειες.

Η πλειοψηφία των Κυπρίων δεν πιστεύει ότι το Μνημόνιο θα δώσει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα. Φωτό: Φίλιππος Χρίστου

Η πλειοψηφία των Κυπρίων δεν πιστεύει ότι το Μνημόνιο θα δώσει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα. Φωτό: Φίλιππος Χρίστου

Η πρώτη δόση ύψους €2 δις θα εκταμιευθεί στα μέσα Μαΐου, ενώ η εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους €1 δις αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, οι ανάγκες των €10 δις κατανέμονται ως εξής: €2,5 δις για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα (πλην Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής), €4,1 δις για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμου χρέους €3,4 δις για κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών για την περίοδο του προγράμματος.

Η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει μετά από 10 χρόνια, ενώ το επιτόκιο με βάση το σημερινό υπολογισμό θα κυμαίνεται πλησίον του 2%, υπογράμμιζαν οι ευρωπαϊκές πηγές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.