Μέτρα ανάπτυξης εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση

Σειρά μέτρων για άμβλυνση σε ένα βαθμό της ζημιάς που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο λόγω της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο εξήγγειλε  από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο «Global Russia Business Meeting», που διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και τον οργανισμό Horasis.

Αμφιθέατρο ΠΑΣΥΔΥ//PASYDY Amphitheatre

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως τα μέτρα που εισηγήθηκε και που θα εγκριθούν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ότι οι επενδυτές μη κάτοικοι Κύπρου που διατηρούσαν καταθέσεις πριν την 15η Μαρτίου 2013 και υπέστησαν απώλειες που να ανέρχονται σε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Το πρόγραμμα «Υπηκοότητα μέσω Επενδύσεων» θα αναθεωρηθεί, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του απαιτούμενου μίνιμουμ ποσού για επενδύσεις ούτως ώστε να μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα με τρία εκατομμύρια καταθέσεις. Θα διευρυνθούν οι εν δυνάμει τομείς επενδύσεων για απόκτηση υπηκοότητας και η υφιστάμενη νομοθεσία που προέβλεπε για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για μέχρι πέντε χρόνια προκειμένου να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα θα διαφοροποιηθεί, προκειμένου να αρθεί ένας τέτοιος περιορισμός και τα περιουσιακά στοιχεία να είναι άμεσα διαθέσιμα για χρήση.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου  είπε πως οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά ένα γρήγορο τρόπο και πως θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα μέτρα που βρίσκονται επί του παρόντος υπό εξέταση και νομική επεξεργασία. Οπως είπε, τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στην προώθηση της ανάπτυξης, στην προσφορά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για τις υπάρχουσες ή νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η Κυβέρνησή μου εξετάζει διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αποζημίωση μέρους των ζημιών που έχουν υποστεί μέτοχοι τραπεζών, κάτοχοι ομολόγων και καταθέτες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να είναι βέβαιη πως η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος όλων εκείνων των επιχειρηματιών και επενδυτών που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων τους και θα διατηρήσει τη θέση της ως ένα σημαντικό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο για ρωσικές και κυπριακές επιχειρήσεις.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ανεξάρτητη έρευνα που θα γίνει με εντολή της ΕΕ για το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα και τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα διεθνή πρότυπα.

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα μεγάλα έργα υποδομής, η βιομηχανία ταινιών, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και η ανάπτυξη και, φυσικά, η ενέργεια». Όσον αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε πως η ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου έχει δημιουργήσει μια νέα ώθηση στην ενθάρρυνση ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου με έργα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο που θα χρησιμεύσει ως μέσο για τη δυνητική ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.