Τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων, σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4% από το 2018, προαναγγέλλει με δήλωσή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι απαραίτητο για να τεθεί το χρέος σε σταθερά πτωτική τροχιά.
Επίσης προαναγγέλλεται και νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό.
«Με βάση την αξιολόγηση των αναγκών, το πρόγραμμα θα συμπληρώσει την πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίσουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του», σημειώνει η κα. Λαγκάρντ.
«Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα που θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες από το λαό της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι παρέχει μια σταθερή και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και παρέχει μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη. Οι δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές του προγράμματος προσπαθούν να διανείμουν δίκαια το βάρος της προσαρμογής μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του πληθυσμού και να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες. Το ΔΝΤ, μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους της, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του Κυπριακού λαού», σημειώνει η γενική διευθύντρια.
Δημοσιονομικά
Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, άμεσα θα ληφθούν μέτρα ύψους 2%, τα οποία θα καλυφθούν με μέτρα όπως η αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5% και την αύξηση της φορολογίας των καταθέσεων στο 30% από 15%. Ήδη εφαρμόζονται μέτρα που αντιστοιχούν περίπου στο 5% του ΑΕΠ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο Πρόγραμμα θα είναι της ταξης του 1 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει περίπου 563 τοις εκατό της ποσόστωσης της Κύπρου στο ΔΝΤ. Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από στην εκτελεστική επιτροπή στις αρχές Μαΐου.
Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση σημειώνει ότι επειδή τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένη ανάγκη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Η κυβέρνηση εφάρμοσε μια σημαντική μεταρρύθμιση του δημόσιου μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, καθώς και σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος», τονίζει η κα. Λαγκάρντ.
Στον τομέα των τραπεζών σημειώνεται ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, αποκαθιστώντας σταδιακά τις κανονικές χρηματοοικονομικές ροές και διευκολύνωντας την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Για να αποφευχθεί η συσσώρευση κινδύνων στο μέλλον, το πρόγραμμα επιδιώκει να μεταρρυθμίσει την τραπεζική εποπτεία και να ενισχυθεί η διαφάνεια.
Η κα. Λαγκάρντ κάνει γνωστό ότι θα υπάρξει προστασία για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας θα επανεξεταστεί, με εξορθολογισμό του κόστους διοίκησης, ελαχιστοποίηση της επικάλυψη υφιστάμενων προγραμμάτων, και βελτίωση της στόχευσης τους για να εξασφαλίσουν ότι οι δημόσιοι πόροι φθάνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη.