Καλά ρυθμισμένη η δημοσιονομική προσαρμογή

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου εξισορροπεί τις βραχυχρόνιες κυκλικές ανησυχίες, δηλαδή το φόβο για ένα σπιράλ ύφεσης, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ενώ η Κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια καλά ρυθμισμένη δημοσιονομική προσαρμογή που εξισορροπεί τις βραχυχρόνιες κυκλικές ανησυχίες και τους μακροπρόθεσμους στόχους της βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες», τονίζεται στη δήλωση που επιβεβαιώνει και από την πλευρά της Τρόικα την ολοκλήρωση των συνομιλιών για το Μνημόνιο.

Οι κ.κ. Ρεν και Λαγκάρντ σημειώνουν ότι οι Kυπριακές αρχές έχουν υποβάλει ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι στόχοι του προγράμματος είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και για τις προοπτικές ανάπτυξης που θα διατηρήσουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία του πληθυσμό.

«Το πρόγραμμα βασίζεται σε σημαντικά μέτρα που ήδη έχει λάβει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση ενός σταθερού, βιώσιμου και διαφανούς χρηματοπιστωτικού τομέα», τονίζεται.

Σύμφωνα με την Επιτροπή και το ΔΝΤ, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας θα επανεξεταστεί με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα, επισημαίνεται, προωθεί εκτενείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο και τον Κυπριακό λαό για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ανάπτυξης για τη χώρα και τους ανθρώπους της», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.