Οι δεκάδες διαδηλωτές – υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου στο προαύλιο του κτιρίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου που ζητούσαν ρυθμικά την παραίτηση του διοικητή της ΚΤΚ, Πανίκου Δημητριάδη – υπέστειλαν και τη σημαία της Ε.Ε.- αποτελούν μια πρωτοφανή εικόνα, αλλά και ενδεικτική της αγωνίας και του φόβου που διατρέχει τον μέσο Κύπριο για το αύριο. Την ίδια ώρα στον τέταρτο όροφο του κτιρίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ο κ. Δημητριάδης, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, εξηγούσε ότι η «νέα» Τράπεζα Κύπρου, έχοντας απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή θα είναι στην ουσία μια νέα τράπεζα, πλήρως κεφαλαιοποιημένη και με δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω των συνηθισμένων διαδικασιών και όχι μέσω του ELA.
Το στοίχημα είναι να ανοίξουν οι τράπεζες και καταβάλλεται προσπάθεια αυτό να γίνει την Πέμπτη, με την επιβολή περιοριστικών όρων στην κίνηση κεφαλαίων, από το οποίο, όπως τονίζεται, δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις.
Ο κ. Δημητριάδης έκανε γνωστό ότι ίσως και αύριο θα ανακοινωθεί το ποσοστό του «κουρέματος» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ο στόχος είναι μέχρι την Πέμπτη να συντελεστούν το «κούρεμα», η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και η απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής. Η διαβεβαίωση που δίνεται είναι ότι οι περιορισμοί δεν θα είναι αυστηροί, δεν θα εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία και θα είναι δυνατή η διεκπεραίωση συναλλαγών και η καταβολή μισθών. Είπε ακόμη ότι αν δεν είχε επέλθει συμφωνία στο Eurogroup το όριο αναλήψεων θα ήταν 30 ευρώ ημερησίως.
Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του κ. Δημητριάδη ότι η Λαϊκή Τράπεζα κρατήθηκε στη ζωή με τον αναπνευστήρα του ELA για εννέα μήνες. «Ισως θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο ριζικές αποφάσεις τον Ιούνιο (σ.σ. όταν απέτυχε η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης και η τράπεζα ζήτησε κρατική στήριξη)» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, διευκρίνισε όμως ότι τότε δεν υπήρχαν τα νομοθετικά εργαλεία για τη διαχείριση της εκκαθάρισης και θα έπρεπε να γίνει ρευστοποίηση. Αυτό θα οδηγούσε στη χρεοκοπία, πρόσθεσε. Επιβαλλόταν, κατέληξε, να κρατήσουμε την Τράπεζα στη ζωή, ώστε να γίνουν οι εκλογές και η νέα κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της.
Ο κ. Βγενόπουλος
Στις εξελίξεις παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος απέδωσε τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε προσπάθεια να μην αποκαλυφθούν οι παράνομες ενέργειες και οι ευθύνες ενός «διαπλεκόμενου πολιτικοοικονομικού» κατεστημένου στην Κύπρο. Στην Κύπρο διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως και η απαίτηση της κοινής γνώμης για απόδοση ευθυνών, με τον κ. Βγενόπουλο να τοποθετείται ανοικτά στο πρώτο πλάνο.