Στην «αγκαλιά» της Τρόικα επέστρεψε η Κύπρος

Η αρχική συμφωνία του Eurogroup της 16ης Μαρτίου βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων. Με βάση την τελευταία ενημέρωση η πρόταση που ετοίμασε η κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί το πρωί της Πέμπτης στους πολιτικούς αρχηγούς προβλέπει κούρεμα 4-5% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ δεν θα επηρεαστούν. Παράλληλα θα συσταθεί Ειδικό Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας.

Το Ταμείο θα προικιστεί με το χρυσό του κράτους, την ακίνητη κρατική και την εκκλησιαστική περιουσία. Προς άντληση ρευστού, στο Ταμείο θα επενδύσουν τα Ταμεία Πρόνειας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από πρωτοβουλία του αναπληρωή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και μετά την κατ’  ιδίαν συνάντηση που είχε στο γραφείο του στο ΔΗΣΥ με την Τρόικα.

Η λύση συμπληρώνεται με την επέκταση της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, παραμένει ως ιδέα η δημιουργία good / bad bank, καθώς και η εισαγωγή οροφής στη διακίνηση κεφαλαίων και αναλήψεων, για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάστασης.

Επίσης θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει ρητή αναφορά στο Μνημόνιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κούρεμα στο μέλλον, προκειμένου να συγκρατηθεί η διαρροή ξένων επιχειρήσεων και κεφαλαίων. Πρόσθετο επιχείρημα για να παραμένουν οι ξένοι επενδυτές είναι το γεγονός ότι το προτεινόμενο κούρεμα ισοδυνάμη με τους τόκους μιας χρονιάς.

Η αρχική συμφωνία του Eurogroup της 16ης Μαρτίου -σε συνδυασμό με την ευελιξία που δόθηκε στο έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας- για τη συγκέντρωση του ποσού των 5,8 δις. ευρώ, επανήλθε  στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες η αρχική συμφωνία αποτελεί τη βάση της συζήτησης και αφήνεται στην κυπριακή πλευρά να επιλέξει το μίγμα της πολιτικής αρκεί να συγκεντρωθούν τα 5,8 δις. ευρώ χωρίς να αυξάνεται το δημόσιο χρέος.

Πρακτικά η κατάσταση έχει επανέλθει στο σημείο που βρίσκονταν πριν την καταψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την επιβολή εισφοράς σταθερότητας στις καταθέσεις, μετά την αδυναμία της Κύπρου να πετύχει μια λύση μέσω της στήριξης της Ρωσίας και συγκεκριμένα την πώληση κυπριακών τραπεζών σε ρωσικά κεφάλαια.

Το βράδυ της Τετάρτης, στο Προεδρικό Μέγαρο συζητήθηκε η εναλλακτική πρόταση της Κύπρου, η οποία θα περιλαμβάνει κούρεμα, αν και σε μικρότερο ποσοστό και η σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας στο οποίο θα συγκεντρωθούν η περιουσία του Δημοσίου, τα ταμεία πρόνοιας, η εκκλησιαστική περιουσία και εισφορές των πολιτών. Σκοπός του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί το ποσό που θα υπολείπεται από το χαμήλωμα της ειδικής εισφοράς στις καταθέσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.