Η παρατήρηση που πρέπει να κάνουμε είναι ότι η Ε.Ε. παραμένει σε μια παράλογη ακινησία, σκοτώνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές. Στα Συμπεράσματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –το οποίο παραδοσιακά είναι αφιερωμένο σε θέματα Ανταγωνιστικότητας– αναφέρεται ότι η προβλεπόμενη για το 2013 στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας και τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας, κυρίως των νέων, καθιστούν αναγκαίο να επισπευσθούν οι προσπάθειες για τη στήριξη της ανάπτυξης µε ταυτόχρονη δημοσιονομική εξυγίανση.
Η συνταγή μένει η ίδια, αλλά με ένα παράθυρο χαλάρωσης, αμφίβολης αποτελεσματικότητάς. Οι «27» παίρνουν άριστα στις διαπιστώσεις, αλλά δίνουν την εικόνα ότι προβαίνουν με ομαδική ψυχανάλυση, λένε τον πόνο τους, αλλά στο διά ταύτα πολύ λίγα πράγματα γίνονται. Φυσικά υπάρχει εξήγηση. Η Ένωση –και πολύ περισσότερο η Ευρωζώνη– αποτελούν μια άτυπη ομοσπονδία. Σε μια ομοσπονδία τα προβλήματα ανάπτυξης λύνονται με απευθείας μεταβίβασης πόρων και όχι με δανεικά. Επίσης η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τη γενική εικόνα. Προφανώς στην Ε.Ε. τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το αποτέλεσμα είναι όλα να γίνονται με πιο αργούς ρυθμούς. Το δυστύχημα είναι ότι η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη από ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης της ζήτησης και όχι ευχολόγια. Η ειρωνεία είναι ότι όσα αποφασίζονται και όσα εισηγείται η Κομισιόν θα μπορούσαν να δώσουν πραγματικές ανάσες, αν εφαρμόζονταν πλήρως σήμερα
Οι «27» συμφωνούν ότι ιδιαίτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη στήριξη της απασχόλησης των νέων και στην προαγωγή της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει τον Ιούνιο (χάνονται δηλαδή τρεις μήνες) στην αξιολόγηση των πολιτικών που καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων, καθώς και στην υλοποίηση του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η πρόσφατη αύξηση του κεφαλαίου της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ θα της επιτρέψει να δανείσει επιπλέον 60 δισ. ευρώ προς υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, πράγμα το οποίο, σε συνδυασμό µε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θα συμβάλει καταλυτικά στην υλοποίηση σχεδίων αξίας έως 180 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2013-2015. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την υλοποίηση του Συμφώνου τον Ιούνιο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη μέτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υποστήριξη της χρηματοδότησης της οικονομίας για αναπτυξιακά μέτρα ταχείας δράσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή, από κοινού µε την ΕΤΕπ, θα υποβάλει έκθεση τον Ιούνιο σχετικά µε τις δυνατότητες και τις στοχοθετημένες προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει να προσδιορισθούν, ιδίως όσον αφορά τις υποδομές, την ενεργειακή απόδοση, την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων, την ψηφιακή οικονομία, την έρευνα και καινοτομία και τις ΜΜΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική πρόκληση. Κατά συνέπεια, οι πολιτικές για την ενεργή απασχόληση, οι κοινωνικές πολιτικές και οι πολιτικές για την αγορά εργασίας απαιτούν ιδιαίτερη προτεραιότητα και προσοχή υπό τις παρούσες συνθήκες, µε έμφαση κυρίως στην προαγωγή της απασχόλησης των νέων.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να καταστούν πιο αποδοτικά, εφοδιάζοντας τους νέους µε τις κατάλληλες δεξιότητες και συνδέοντας πιο αποτελεσματικά τον κόσμο της εκπαίδευσης µε τον κόσμο της εργασίας. Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου 2013 σχετικά µε την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, η Επιτροπή υπέβαλε, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τον Κανονισμό σχετικά µε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προτάσεις για τις τεχνικές προσαρμογές που θα επιτρέψουν την πλήρη εφαρμογή της πρωτοβουλίας από 1ης Ιανουαρίου 2014.
Εν τω μεταξύ, τα κράτη-µέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση που διατίθεται από όλα τα σχετικά διαρθρωτικά ταμεία κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού για τη συμβολή στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Οι «27» τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλος συνδυασμός μέτρων για τις δαπάνες και τα έσοδα σε επίπεδο κρατών-µελών, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων στοχοθετημένων μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ιδίως για τους νέους, µε προτεραιότητα στις επενδύσεις που ευνοούν την ανάπτυξη.
Η δημοσιονομική εξυγίανση και η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας πρέπει να συμβαδίζουν µε καλά σχεδιασμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, µε σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης, της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Τι συμπέρασμα βγάλατε; Έχουμε μπροστά μας ένα λογικό σχέδιο, το οποίο μέχρι να εφαρμοστεί μπορεί να έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Κάθε μήνα η ανεργία αυξάνεται και η ζήτηση μειώνεται. Ακόμη και αυτή που έχουν εργασία ξοδεύουν λιγότερα, γιατί φοβούνται ότι αύριο μπορεί να μην έχουν εισόδημα. Πόσο βιώσιμο είναι αυτό; Η Ευρώπη στο τέλος κάνει αυτό που πρέπει, αλλά το κάνει αργά και με μεγαλύτερο κόστος.