Απεριόριστη ρευστότητα στην Κύπρο, αν πει «ναι» στο κούρεμα

Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει αντίρρηση για αλλαγές στη συμφωνία με την Κύπρο, εφόσον το τελικό ποσό των 5,8 δις. ευρώ δεν θα διαφοροποιηθεί. Το μίγμα αποτελεί επιλογή της κυπριακής πλευράς, είναι το μήνυμα που μεταφέρεται.

Στην Ευρώπη θεωρούν κρίσιμο και κομβικής σημασίας να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή. Η υπερψήφιση της όποιας συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μπαράζ δηλώσεων από τα κοινοτικά όργανα, την Ευρωζώνη και ευρωπαϊκές χώρες, με τις  οποίες θα χαιρετίζεται το αποφασιστικό βήμα της Κύπρου και θα δίνεται η διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στη χώρα παρέχοντας όλη την αναγκαία στήριξη στο τραπεζικό σύστημα. Εμέσα στέλνεται το μήνυμα ότι θα υπάρξει απεριόριστη ρευστότητα προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και φυγή καταθέσεων. Είμαστε η ασπίδα προστασίας, θα αποτελεί το κοινό τόπο των δηλώσεων των ευρωπαίων. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι κατά την αντίληψη των εταίρων μας, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι η Κύπρος, παρά τη ριζική λύση που έχει επιλεγεί, μπορεί να προσβλέπει στη στήριξη της ΕΕ.

«Η ρευστότητα των τραπεζών σε κάθε περίπτωση θα είναι εξασφαλισμένη όπως και η βιώσιμη λύση του προβλήματος», είναι η διαβεβαίωση που έρχεται από τις Βρυξέλλες. Η ανάληψη καταθέσεων, συνεπώς, δεν θα έχει κανένα όφελος.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τις ρώσικες καταθέσεις και πως θα αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο μεγάλο κύμα φυγής πολλών δις. ευρώ, η εκτίμηση που μεταφέρουν ανώτεροι αξιωματούχοι είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία φυγή.

«Που θα πάνε;», αναφέρουν. Στη φημολογία περί μεταφοράς κεφαλαίων σε άλλες χώρες και ειδικότερα στη Λετονία η απάντηση που δίνεται είναι ότι η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει άλλες χώρες να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

«Η εισφορά είναι ένα για ένα μέτρο εφʼ  άπαξ, δεν θα υπάρξει νέα επιβάρυνση για τους Κύπριους. Σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, ο κόσμος πληρώνει κάθε χρόνο έκτακτες εισφορές. Στην Κύπρο η εισφορά του κόσμου θα είναι μοναδική, χωρίς επανάληψη», είναι το σκεπτικό των Βρυξελλών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.