Σταθερό στη συμφωνία για το κούρεμα το Eurogroup

Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντάισεμπλουμ μετά τη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ρο βράδυ της Καθαράς Δευτέρας κλείνει με μια έμμεση διαβεβαίωση ότι τα κράτη – μέλη θα σταθούν στην Κύπρο στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας. Απαραίτητη προϋπόθεση να τηρηθεί η ουσία της συμφωνίας της 16ης Μαρτίου, με την οποία εισάγεται για πρώτη φορά η πρακτική του κουρέματος των καταθέσεων.

Η επιβολή της εισφοράς δεν φεύγει από τη συμφωνία, αλλά αυτή τη φορά υπογραμμίζεται ότι πρέπει να προστατευτούν οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, αφήνοντας το ελεύθερο στις κυπριακές αρχές να αποφασίσουν την προοδευτικότητα της εισφοράς.

04_33_10_prev«Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.  Στην Κύπρο το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μια νέα πρόταση. Αν εφαρμοστεί η ρήτρα προστασίας των καταθέσεων ως 100.000 ευρώ, εκτιμάται ότι το ποσοστό «κουρέματος» για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να ανέλθει στα επίπεδα του 15,6%.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η διαφοροποίηση που εξετάζεται περιλαμβάνει τρεις κλίμακες καταθέσεων. Έως 100.000 ευρώ, έως 500.000 ευρώ και πάνω από 500.000 ευρώ. Η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού.

Η δήλωση του Eurogroup
« Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να βοηθήσουν Κύπρος στις προσπάθειες μεταρρύθμισης του με βάση του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής», τονίζει ο Oλλανδός υπουργός, μια δήλωση στο πνεύμα διαβεβαιώσεων που δίνουν στο παρασκήνιο ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι η Κύπρος θα στηριχτεί μετά τη ψήφιση της συμφωνίας για το κούρεμα των καταθέσεων. Πρακτικά αυτή η στήριξη αφορά την παροχή απεριόριστης ρευστότητας.

«Το Eurogroup εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι οι μικροί καταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους μεγάλες καταθέτες και επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν περισσότερη προοδευτικότητα στην εφάπαξ εισφορά σε σύγκριση με ό, τι είχε συμφωνηθεί στις 16 Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποδίδει η στοχοθετημένη μείωση του περιβλήματος της χρηματοδότησης και, ως εκ τούτου, να μην επηρεάσουν το συνολικό ποσό της χρηματοδοτική συνδρομή ανώτατου ύψους 10 δισ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Ντάισεμπλουμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για να προβεί σε απολογισμό της κατάστασης την Κύπρο. Ο κ. Ντάισεμπλουμ υπενθυμίζει ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου, για τους ακρογωνιαίους λίθους της προγράμματος προσαρμογής και για τη χρηματοδότηση της Κύπρου, με τη συναίνεση της κυπριακής κυβέρνησης.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του προγράμματος είναι η καλύτερη εγγύηση ώστε οι πολίτες της Κύπρου να ζήσουν σε μια ευημερούσα Κύπρο, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, υγιή δημόσια οικονομικά και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η ανακοίνωση.

04_33_10_prevΕπαναλαμβάνεται ότι η εισφορά σταθερότητα στις καταθέσεις (όπως αποκαλείται το κούρεμα) είναι ένα εφάπαξ μέτρο. Το μέτρο αυτό -μαζί με τη διεθνή οικονομική στήριξη – θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του Κυπριακού τραπεζικού σύστημα και, ως εκ τούτου, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρος. Με το μέτρο αυτό, τονίζεται, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει χειρότερα σενάρια για τους καταθέτες.

Σε ότι αφορά την κήρυξη τραπεζικές αργίας στις 19-20 Μαρτίου 2013, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ζητείται  μια ταχεία απόφαση από τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο ώστε να εφαρμόστουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.