Η Κομισιόν ανησυχεί για την κυπριακή οικονομία

Σε μια βάθος ανάλυση της μακροοικονομικής κατάστασης της κυπριακής οικονομίας προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εντοπίζει σημαντικούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει ανάγκη η χώρα.  Πρόκειται για μια διαδικασία που προβλέπεται στο «πακέτο» των έξι νομοθετικών αποφάσεων, στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρο, Βάσος Σιαρλή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρο, Βάσος Σιαρλή.

Σε έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο κομμάτι που έχει σχέση με την Κύπρο, γίνεται ειδική αναφορά στην ανεργία και στις επιπτώσεις που έχει στα δημοσιονομικά η διασύνδεση του τραπεζικού τομέα με την ελληνική αγορά.

Σε ότι αφορά την ανεργία τονίζεται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να αυξηθεί υποδεικνύοντας τις διαρθρωτικές προκλήσεις.

Ακόμη, τονίζεται ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επιπτώσεις από την έκθεση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, επιδείνωση περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο και θα κάνει δυσκολότερη τη διαρθρωτική προσαρμογή.

«Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται περαιτέρω από την αρνητική διασύνδεση μεταξύ των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στα δημόσια οικονομικά. Επίσης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου είναι από τους πλέον μοχλευμένους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται στην έκθεση.

Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι μετά την επίσημη αίτηση χρηματοδότησης, στις 25 Ιουνίου 2012, η ​​Κύπρος διαπραγματεύεται επί του παρόντος ένα πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των οικονομικών, φορολογικών και διαρθρωτικών προκλήσεις της.

Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2012, η ​​Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές ανισορροπίες, ιδίως όσον αφορά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εξωτερική θέση της οικονομίας, τα δημόσια οικονομικά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αρκετοί δείκτες είναι πάνω από τα ενδεικτικά κατώτατα όρια τους, όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση, οι εξαγωγές, το χρέος του ιδιωτικού τομέα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης.
Σε σύγκριση με το Μάιο, στον εξωτερικό τομέα, οι τρέχουσες συναλλαγές παραμένουν αρνητικές παρά την πρόσφατη έντονη υποχώρηση των εισαγωγών λόγω της συμπίεσης της εγχώριας ζήτησης Συνολικά, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να μειωθεί κατά τα επόμενα χρόνια.

Οι απώλειες ανταγωνιστικότητας τιμών και κόστους έχουν χαλαρώσει πρόσφατα, ενώ ο δημόσιος τομέας, με το πάγωμα των μισθών, συνέβαλε στη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και σε τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό.

«Ωστόσο, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν έχουν υλοποιηθεί», αναφέρει η έκθεση.

Η αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της εξωτερικής θέσης της χώρας. Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου έχει επιδεινωθεί ως συνέπεια του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και λόγω των ζημιών αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό για τα νοικοκυριά, τα επίπεδα του χρέους συνδυάζονται με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά αυτά έχουν πληγεί από μια συνεχή μείωση των πραγματικών και ονομαστικών τιμών των κατοικιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.