Εμπόδια σε τέσσερα επίπεδα για το Μνημόνιο

Η εμπλοκή του φυσικού αερίου στην κατάρτιση του Μνημονίου και ο υπολογισμός των πιθανών εσόδων στην εκτίμηση της βιωσιμότητας του κυπριακού δημόσιου χρέους αποτελεί μια λύση ανάγκης για την Ευρώπη. Ωστόσο το ευρωπαϊκό σκέλος της Τρόικα δεν πρόκειται να θέσει το ζήτημα άμεσα πριν υπάρξει επιβεβαίωση των κοιτασμάτων.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, βάλλεται από την αντιπολίτευση για τις επιλογές του

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, βάλλεται από την αντιπολίτευση για τις επιλογές του

Η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην κατάληξη της διαδικασίας –με τις όποιες αποφάσεις να μετατίθενται πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου- επιτείνουν την αβεβαιότητα στην οικονομία και επιδεινώνουν τους μακροοικονομικούς δείκτες με βάση τους οποίους έχει γίνει η άσκηση η Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ακραίο σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης υπολογίστηκε με την υπόθεση ότι η ανεργία θα φτάσει στο 14,5% το 2015, όταν ήδη βρίσκεται μια ανάσα από το 15%.
Ο  νέος επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να ληφθούν υπ’ όψιν στις συνομιλίες για τη στήριξη της Κύπρου και στις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Τόνισε, ωστόσο, ότι προτού συνεκτιμηθούν τα έσοδα αυτά στους σχετικούς υπολογισμούς, θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω στοιχεία σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος που ενδέχεται να φτάσουν.
Στο πλαίσιο ομιλίας του ενώπιον της Κάτω Βουλής του ολλανδικού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει αρχικά να περιμένουμε τις πρώτες εξορύξεις, να δούμε πόσο είναι, τι είδους αέριο είναι και τι ποιότητας προτού προλάβουμε να το συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα». Εχουν προηγηθεί εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που θεωρούν ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εξασφαλίσει από το φυσικό αέριο έσοδα ύψους 18 δισ. ευρώ και ενδεχομένως πολύ περισσότερα, δηλαδή από 100% έως 300% του κυπριακού ΑΕΠ. Σημειωτέον ότι στα 17,5 δισ. ευρώ έχει εκτιμηθεί το συνολικό κόστος του προγράμματος διάσωσης της Μεγαλονήσου και ως εκ τούτου αποτελεί πηγή προβληματισμού το γεγονός ότι ισοδυναμεί με το υφιστάμενο κυπριακό ΑΕΠ.

Το Eurogroup
Κύκλοι της Ευρωζώνης χαρακτηρίζουν το θέμα της Κύπρου δύσκολο και συνάμα ενδιαφέρον, καθώς πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια σε τέσσερα επίπεδα:
-Σε οικονομικό, με τη βιωσιμότητα του χρέους και την ανάπτυξη. Επειδή δεν υπάρχει βεβαιότητα για τα αποθέματα αερίου στην Κύπρο, τα έσοδα από τα κοιτάσματα δεν λαμβάνονται υπόψη  στην άσκηση βιωσιμότητας. Η Τρόικα αναμένει νεώτερα επί του θέματος το φθινόπωρο.
-Σε χρηματοπιστωτικό, λόγω του τεράστιου μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της Κύπρου.
-Σε εξωτερικό, λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας.
-Σε πολιτικό, λόγω των κατηγοριών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτό που ενδιαφέρει τους ευρωπαίους δεν είναι μόνο η ύπαρξη επαρκούς νομοθεσίας, αλλά η εφαρμογή της.
Αποφάσεις, πάντως, επί του Κυπριακού Μνημονίου δεν αναμένονται στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Μαρτίου –η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Μαρτιου- με τις αποφάσεις να μετατίθενται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου.

Για την Κύπρο θα αποφασίσουμε όποτε είμαστε έτοιμοι, σημειώνουν πηγές της Ευρωζώνης.

Η ανάρτηση αποτελεί τμήμα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», έκδοση Κύπρου, στις 10 Φεβρουαρίου 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.