Δυσοίωνο το 2013 για την κυπριακή αγορά ακινήτων

Το μέλλον του κατασκευαστικού τομέα στην Κύπρο, εν μέσω της εν γένει αρνητικής οικονομικής κατάστασης δεν διαγράφεται ευοίωνο, σύμφωνα με ανάλυση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τις εξελίξεις στην κυπριακή αγορά ακινήτων, που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκδοση του Οικονομικού Δελτίου της ΚΤ.Aglantzia Panorama

Ο κατασκευαστικός τομέας στην Κύπρο συνέχισε κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2012 να παρουσιάζει έντονα σημάδια ύφεσης, με τους σχετικούς δείκτες για την παραγωγή στον τομέα να παρουσιάζουν σημαντική πτώση. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και οι τιμές των ακινήτων, ενώ επιδείνωση παρουσιάστηκε και στις συναλλαγές δανείων για σκοπούς αγοράς κατοικίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση ο αριθμός των εγκεκριμένων αδειών οικοδομής, οι οποίες αποτελούν προπορευόμενη ένδειξη για την κατασκευαστική δραστηριότητα, κατέγραψε για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2012 ετήσια μείωση της τάξης του 6,7%. Ακόμα μεγαλύτερη ετήσια μείωση σημείωσαν κατά την ίδια περίοδο οι άδειες οικοδομής για οικιστικά ακίνητα, της τάξης του 16,7%. Επίσης, ο «δείκτης προσδοκιών για τις τιμές πώλησης ακινήτων τους επόμενους τρείς μήνες» Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραμένει σε αρνητικά επίπεδα (-36,3 το τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με -36,9 το δεύτερο τρίμηνο του 2012).
Αρνητικές προσδοκίες υπάρχουν και για την απασχόληση στον κατασκευαστικό τομέα, αφού με βάση την ίδια έρευνα ο «δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση στον κατασκευαστικό τομέα τους επόμενους τρεις μήνες» υποχώρησε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 στο -40,1 σε σύγκριση με -34,3 το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Όσον αφορά το κλίμα στον κατασκευαστικό τομέα, ο σχετικός δείκτης από την ίδια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει χειροτέρευση, αφού το τρίτο τρίμηνο του 2012 κατέγραψε την τιμή -63,4 σε σύγκριση με -57,7 το δεύτερο τρίμηνο του 2012.  Επίσης, ο δείκτης πρόθεσης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε σταθερός στο πολύ αρνητικό επίπεδο του -91,6 το τρίτο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με -90,6 το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Από την άλλη, θετικά σημάδια διαφαίνονται από την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών στην αγορά ακινήτων, κυρίως Ρώσων και Κινέζων, με τον καθορισμό διαδικασιών για απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής μέσω της απόκτησης κατοικίας στην Κύπρο με αξία πάνω από €300.000 τον Αύγουστο του 2012.

Γενικά, όμως, η αρνητική πορεία του τομέα δεν αναμένεται να ανατραπεί σύντομα, τονίζεται στην ανάλυση της Κεντρικής Τράπεζας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.