Πολιτική μεταρρύθμιση για μια δημιουργική Κύπρο

Mια ενιαία αφήγηση για το σύγχρονο ρόλο της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει ο  ο καθηγητής χρηματοοικονομικών και διοικητικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, Σταύρος Α. Ζένιος, μέσα από το βιβλίο του Δημιουργική ΚύπροςΠολιτική μεταρρύθμιση για την Κύπρο του 21ου αιώνα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Πριν στεγνώσει το μελάνι στο χαρτί το βιβλίο αποδεικνύεται επίκαιρο και ανησυχητικά διορατικό. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, έγραφε ο συγγραφέας το 2011, πριν ακόμη γίνει η έκρηξη στο Μαρί και η Κύπρος αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές,: «Αντί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αξιοποιήσουμε το νέο περιβάλλον –ενεργοποιώντας το κυπριακό επιχειρηματικό πνεύμα που έκτισε τη Δημοκρατία το 1960 και αναγέννησε την κατεστραμμένη οικονομία μετά το 1974— αυξήσαμε τους μισθούς μας, πήραμε επιδόματα και φύγαμε για ψώνια. Αντί να αυξηθούν οι αποταμιεύσεις και οι επενδυτικές δαπάνες, αυξήθηκαν τα δημόσια επιδόματα. Αυτά μόνο πρόσκαιρα οφέλη φέρνουν σε μια κοινωνία –και πρόσκαιρο κέρδος σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που τα υποστηρίζουν.»

Στις κρίσιμες μέρες που περνά η Κύπρος το βιβλίο προσφέρει «τολμηρά πολιτικά μηνύματα και καινοτόμες ιδέες» που μας προκαλούν να «σκεφτόμαστε με την καρδιά και το μυαλό», αναφέρει ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης, και η υπεύθυνη του TEDxNicosia Μαρίνα Θεοδότου.

Η δημοσίευση έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο. Η βαθιά κρίση που πλήττει τη χώρα έχει αφυπνίσει ισχυρά κοινωνικά ρεύματα.  Το βιβλίο στοχεύει να εμπλουτίσει το δημόσιο διάλογο για να μπορέσουμε ως κοινωνία να χαράξουμε μια νέα, σύγχρονη πορεία.

Όπως παρατηρεί ο Χαρίδημος Τσούκας «….στο βιβλίο αυτό θα δείτε πολλές εκπλήξεις – όλες ευχάριστες!».

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης αντιμετωπίζει το βιβλίο ως μια πρόκληση προς όλους τους κύπριους πολίτες όταν σχολιάζει  “Ο Σταύρος A. Ζένιος, είναι ένας «Νέος Κύπριος» που μας λέει τις σκέψεις του για να μας κάνει να σκεφτούμε μαζί του ποιοι είμαστε και πού πάμε. Μπορεί να συμφωνήσετε μαζί του, μπορεί να διαφωνήσετε, μπορεί και να θυμώσετε. Το πιο πιθανό είναι πως θα τα κάνετε όλα. Αλλά θα σας κάνει να σκεφτείτε και να θέλετε να μιλήσετε και εσείς. Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ωριμάσουμε σ’ αυτόν τον τόπο και να μπούμε και εμείς στον 21ο αιώνα.»

Αυτό που καταφέρνει ο συγγραφέας του βιβλίου, είναι να βλέπει μπροστά, προς το μέλλον της χώρας αντί να κολλάει στο παρελθόν. Στόχος του είναι πώς να αρχίσουμε μια διαδικασία μετασχηματισμού της πολιτικής ζωής της χώρας που να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η αρχή του 21ου αιώνα. Το κύριο μήνυμα της δημιουργικής Κύπρου είναι η επιδίωξη της σύνθεσης που στηρίζεται σε αξίες και επιτυγχάνεται με θεσμούς. Πρόκειται για ένα μήνυμα εθνικής συναίνεσης γύρω από τις προκλήσεις.

Η πρόταση της δημιουργικής Κύπρου θεμελιώνεται σε αξίες και –ασύνηθες για ένα βιβλίο πολιτικής— αρχίζει με συζήτηση για τις αξίες. Εντοπίζει  τις αξίες  που μας δίνουν δύναμη για να αποτολμήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα σήμερα. Το βιβλίο ακολούθως αναλύει τις αναγκαίες τομές για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και του ημιδημόσιου τομέα, για δίκαιη και αειφόρο οικονομική οργάνωση, για εξορθολογισμό της πολιτικής διαδικασίας. Δίνει μια διαφορετική ευρωπαϊκή προσέγγιση που αντιμετωπίζει το εθνικό θέμα με το απαραίτητο ιστορικό βάθος, δημιουργώντας νέες προοπτικές, ενώ παράλληλα συζητά και θέματα γεωπολιτικής του φυσικού αερίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.