Διαβουλεύσεις στην Κύπρο ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

protos_girosΕντείνονται οι πολιτικές διεργασίες στην Κύπρο ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην οποία θα αναμετρηθούν οι κ.κ. Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, οι οποίοι εξασφάλισαν 45,46% και 26,91%, αντίστοιχα.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αποτελεί «νίκη των πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος του κεντροδεξιού ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού εξέφρασε το αίτημα για την απαλλαγή του τόπου από τη διακυβέρνηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι αυτό το αίτημα «θα μετατραπεί σε μια ξεκάθαρη εντολή την επόμενη Κυριακή με τη διεύρυνση της πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας».
Μήνυμα νίκης έστειλε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς (με τη στήριξη του αριστερού ΑΚΕΛ), ο οποίος απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους του Γιώργου Λιλλήκα (βρέθηκε στην τρίτη θέση με ένα εντυπωσιακό 24.93%), λέγοντας ότι τους ενώνουν πολλά κοινά.

Η έκπληξη
«Γράψαμε ιστορία, αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν και δύναμη και φωνή», είπε μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος εξασφάλισε το 24,93% των έγκυρων ψήφων, Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Τάσσου Παπαδόπουλου κατέβηκε ως ανεξάρτητος, είχε τη στήριξη της σοσιαλιστικής ΕΔΕΚ «Πετύχαμε», ανέφερε, «πρωτοφανή ποσοστά για τα κυπριακά πολιτικά δεδομένα».
Παράλληλα είπε ότι «η πορεία τώρα αρχίζει» και διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που του ανέθεσαν οι πολίτες. Η έκφραση αυτή ερμηνεύεται ως μήνυμα για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στο χώρο του κέντρου.

Το ψηφοδέλτιο του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών (Φίλιππος Χρήστου)

Το ψηφοδέλτιο του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών (Φίλιππος Χρήστου)

Τα κόμματα
Σε εθνική συστράτευση με το Νίκο Αναστασιάδη κάλεσε ο ΔΗΣΥ δια του Αναπληρωτή Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε δηλώσεις του στο ΔΗΣΥ για το αποτέλεσμα του 1ου γύρου των εκλογών, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «πέραν του 70% της κυπριακής κοινωνίας απέρριψε τη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ και ζήτησε αλλαγή», προσθέτοντας ότι «ο εκφραστής αυτής της αλλαγής δεν είναι άλλος από το Νίκο Αναστασιάδη».
Έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο τον οποίο μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε προς όφελος της Κύπρου και του κυπριακού λαού, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού εκφράζοντας σεβασμό προς το Γιώργο Λιλλήκα που δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο και κάνοντας άνοιγμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες που δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη.
Ο κυπριακός λαός πραγματοποίησε το μεγάλο βήμα για το σχηματισμό της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, εθνικής ενότητας και σωτηρίας, και δικαίωσε τις δύσκολες αποφάσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν,. Το ΔΗΚΟ στηρίζει την υποψηφιότητα Αναστασιάδη.
Πολιτική και ηθική δικαίωση των επιλογών του ΚΣ ΕΔΕΚ συνιστά το αποτέλεσμα των εκλογών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου διατύπωσε επικρίσεις κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ. Είπε ακόμα ότι τα συλλογικά όργανα του Κινήματος θα συνέλθουν τις αμέσως επόμενες μέρες γα να καθορίσουν τη στάση της ΕΔΕΚ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών «αλλά και για να καταλήξουν στη διαμόρφωση της συνολικής πρότασής μας για την πορεία του ενδιάμεσου χώρου».

Οι διαβουλεύσεις
O Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ανακοινώσει την Παρασκευή την απόφαση του ενόψει του δευτέρου γύρου των εκλογών, αφού πρώτα έχει διάλογο, κατά τις μέρες που μεσολαβούν, με τους πολίτες και τις δυνάμεις, οι οποίες στήριξαν την υποψηφιότητα του.
Πρόταση για στήριξη Νίκου Αναστασιάδη στο 2ο γύρο των Προεδρικών θα παρουσιάσει ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος το Εκτελεστικό Γραφείο του ΕΥΡΩΚΟ, την Τετάρτη.
Παράλληλα, τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων, με δηλώσεις στελεχών τους επιχειρούν να προσεγγίσουν το εκλογικό σώμα.
Ηχηρό μήνυμα απόρριψης των πολιτικών του απερχόμενου Προέδρου Χριστόφια και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ έστειλαν στις εκλογές πάνω από 70% των Κυπρίων πολιτών, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.
Ένα από τα πιο καθαρά μηνύματα των εκλογών είναι πως ο κυπριακός λαός δεν θέλει να δει τον κ. Αναστασιάδη στην εξουσία, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του επιτελείου του Σταύρου Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου λέγοντας πως η απόσταση μεταξύ του «θέλουμε εκλογή από τον πρώτο γύρο» και των πέντε μονάδων πίσω από το 50% λέει – όπως είπε – πολλά.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Φώτης Φωτίου, σημείωσε ότι «την ερχόμενη Κυριακή ο κυπριακός λαός καλείται να απαντήσει ποια πορεία επιλέγει. Πού επιθυμεί να πάει ο τόπος; Μπροστά ή πίσω; Η Κύπρος δεν αντέχει άλλο την αβεβαιότητα, την ακυβερνησία, την ανασφάλεια. Η κυπριακή οικονομία δεν αντέχει τους ερασιτεχνισμούς της σημερινής κυβέρνησης. Το δίλημμα των εκλογών της Κυριακής είναι αν ο λαός μας θέλει να συνεχιστεί η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ ή αν επιθυμεί να γυρίσει σελίδα και να μπει σε μια νέα εποχή. Σε μια εποχή ανάπτυξης, ευημερίας και προοπτικής. Πέραν του 70% του λαού επέλεξε την περασμένη Κυριακή αλλαγή πορείας».

Το διεθνές περιβάλλον
Εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις θα περιλαμβάνει η συμφωνία για το δανεισμό της Κύπρου δήλωσε την Κυριακή ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι ελπίζει η συμφωνία να επιτευχθεί έως τα τέλη Μαρτίου, μετά τις εκλογές. Ο Άσμουσεν είπε ότι η ΕΚΤ είναι ουδέτερη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «για να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητα του χρέους, θα χρειαστούμε να δούμε, για παράδειγμα, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις».
Πολύ σημαντικό μετά τις προεδρικές εκλογές να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα με την Κύπρο το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και δεν θα δημιουργεί δημοσιονομική αστάθεια θεωρεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι, όπως κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής.
Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα εξέφρασε τη στήριξή του στο Σταύρο Μαλά ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο την Κυριακή.
Με γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ «καλεί τους Κυπρίους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από τον Σταύρο Μαλά», τον οποίο χαρακτηρίζει ως «ξεκάθαρα προοδευτικό υποψήφιο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.