Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας επέδωσε τη Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πράξη Διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Σπύρου Σταυρινάκη.
Στη συνάντηση κατά την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέδωσε στον κ. Σταυρινάκη την Πράξη Διορισμού του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η πολιτεία για πολλούς λόγους, τους οποίους ανέλυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θεωρεί απαραίτητο το διορισμό Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με την ένταξη μας στην Ευρωζώνη, η κρίση την οποία διερχόμαστε δημιουργεί ανάγκες περαιτέρω βοήθειας προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι κάτι που και ο ίδιος ο Διοικητής έχει τονίσει επανειλημμένα και έχω αποφασίσει να ασκήσω τα καθήκοντα μου, τα οποία μου παραχωρεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανεξαρτήτως της στιγμής θεωρώ απαραίτητη αυτή την Πράξη να γίνει και να γίνει με ανιδιοτέλεια. Ο Σπύρος Σταυρινάκης είναι καλά γνωστό ότι δεν είναι αριστερός.
Είναι ένα συνειδητό διευθυντικό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και επειδή έχω πράξει τον άνθρωπο όταν συνόδευε το φίλο νέο Διοικητή, και τον θεωρεί απαραίτητο ο Διοικητής δίπλα του, αποφάσισα να προβώ στην Πράξη Διορισμού του ως Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Θέλω να του ευχηθώ περαιτέρω δημιουργική σταδιοδρομία δίπλα από το νέο Διοικητή. Χρειάζεται διοίκηση η Κεντρική Τράπεζα η οποία να επιδεικνύει αγαστή συνεργασία διότι οι στιγμές είναι κρίσιμες. Σε λίγο καιρό θα περάσει στις ευθύνες της και η εποπτεία του Συνεργατισμού πράγμα πολύ σημαντικό και θα έχει και άλλη ευθύνη (η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας). Αρα, είναι σημαντικό να μοιραστεί τις ευθύνες με άνθρωπο που έχει αποδείξει ότι είναι έντιμος και ότι οι πλάτες του είναι γερές».
Από την πλευρά του ο κ. Σταυρινάκης είπε ότι «εργάζομαι για σχεδόν 35 χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα και πρέπει να δηλώσω ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είναι πρωτόγνωρες και ιστορικές. Είναι ίσως οι μεγαλύτερες από το 1974 που αντιμετωπίζει το σύστημα. Δυστυχώς, τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας, είναι μπροστά μας. Η χρονιά που έχει κλείσει ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, οι πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης που έχει καταρχήν συμφωνηθεί με την Τρόικα θέτουν τεράστιες ευθύνες πάνω στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και για να αναληφθούν αυτές οι ευθύνες χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά. Από δικής μου σκοπιάς μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ως ανεξάρτητος θεσμός θα εκτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της για να ξεπεράσει η χώρας μας όλα αυτά τα προβλήματα».
Η θέση
Ο διορισμός του Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δημιουργεί μια νέα κατάσταση στα τραπεζικά πράγματα της χώρας, καθώς η θέση ήταν κενή από το 1963 και την αποχώρηση των Τούρκων από τη διοίκηση της Δημοκρατίας. Ο διορισμός, λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ο κ. Σταυρινάκης, καταλαμβάνει ένα πόστο που προβλέπεται τόσο από το Σύνταγμα, όσο και το αναθεωρηθέν θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας (οι περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου νόμοι του 2002 έως 2007).
Μέχρι το διορισμό του ο κ. Σταυρινάκης αποτελούσε άτυπα το Νο 2 της ΚΤ, έχοντας υπό την ευθύνη του, ως ανώτερος διευθυντής, το Τμήμα Εποπτείας & Ρύθμισης Τραπεζικών Ιδρυμάτων, το Τμήμα Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Υπηρεσία Αδειοδότησης και το Γραφείο Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων. Ως υποδιοικητής θα μπορεί να αναπληρώνει νόμιμα τον διοικητή, να λαμβάνει αποφάσεις και να υπογράφει.
Το Σύνταγμα της Κύπρου, όπως τροποποιήθηκε το 2002 προκειμένου να γίνει δυνατή η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύει την ανεξαρτησία της Τράπεζας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι κανονισμοί της ΕΚΤ απαγορεύουν κάθε παρέμβαση των κυβερνήσεων προς τις διοικήσεις των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών.
Απαλλαγή από τα καθήκοντα προβλέπεται μόνο λόγω ανικανότητας εκτέλεσης καθηκόντων ή σοβαρού παραπτώματος. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρμόδιο για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς.
Πρακτικά η εκάστοτε κυβέρνηση δεν μπορεί να παύσει κανένα όργανο διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η Βουλή δεν έχει κανένα λόγο στη λειτουργία της ΚΤ.
Με βάση τη νομοθεσία όργανα διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής. Το άρθρο 118 του Συντάγματος ορίζει ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής διορίζονται από τον
Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο υποδιοικητής έπεται του διοικητή.
Ο υποδιοικητής βοηθά το διοικητή στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του και, σε περίπτωση απουσίας ή προσωρινού κωλύματος του Διοικητή, ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του Διοικητή όπως αυτές προβλέπονται στο Σύνταγμα και στο Νόμο.
Ποιος είναι ο κ. Σταυρινάκης
Ο κ. Σταυρινάκης γεννήθηκε το 1950. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και πήρε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Σιέφιλντ. Προσλήφθηκε στην Κεντρική Τράπεζα το 1978 και μέχρι το 2006 τα καθήκοντά του περιελάμβαναν υπηρεσία στο Τμήμα Εποπτείας Τραπεζών. Το 2006 έγινε Ανώτερος Διευθυντής και ανέλαβε την Εποπτεία του Τμήματος Στατιστικής και του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών, το τελευταίο μέχρι το 2008 όταν του δόθηκε η εποπτεία του Τμήματος Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Νοέμβριο 2010 ανέλαβε την εποπτεία του Τμήματος Ασφάλειας και Τεχνικών Υπηρεσιών. Τον Μάιο του 2012 ανέλαβε την εποπτεία του Τμήματος Εποπτείας και Ρύθμισης Τραπεζικών Ιδρυμάτων, της Υπηρεσίας Αδειοδότησης Τραπεζικών Ιδρυμάτων, του Τμήματος Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.
Το 2007 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Αναπληρωτής Διοικητής του ΔΝΤ για την Κύπρο.