Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Με το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μέσω ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, εγκαινιάζεται η ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών. Στις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, η οποία και θα εξετάσει την υλοποίηση του «EuroAsia Interconnector», μία πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα της ΔΕΗ Quantum Energy. Στην εταιρεία μετέχει η ΔΕΗ με ποσοστό 51%.
Το καλώδιο, δυναμικότητας 2000 MW και μήκους 540 ναυτικών μιλίων, θα ακολουθεί τη διαδρομή Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Πελοπόννησος και αποτελεί μία υποδομή που διευρύνει τα όρια των ευρωπαϊκών δικτύων και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια Κύπρου και Ισραήλ. Επίσης, ο «EuroAsia Interconnector» θα επιτρέπει τη δυνατότητα εξαγωγής στην Ευρώπη ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στην Κύπρο με καύσιμο το φυσικό αέριο που έχει ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου έχει τοποθετηθεί στο 2016. Η ΔΕΗ Quantum Energy είχε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ισραήλ και στη συνέχεια με την Κύπρο.
Έπεται αγωγός
Η τριμερής ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ εστιάζεται, στην παρούσα φάση, σε θέματα συνεργειών στο κομμάτι των υποδομών. Η πρώτη επαφή έγινε πριν από ένα μήνα, τον Νοέμβριο, στη Λευκωσία, όπου ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Νεοκλής Συλικιώτης, ο υπουργός Ενέργειας του Κράτους του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου και ο Έλληνας υφυπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, συμφώνησαν για τη σύσταση ομάδων εργασιών. Οι διαδικασίες τρέχουν γρήγορα. Μετά τον «EuroAsia Interconnector» σειρά θα πάρει η δημιουργία ενός νέου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αέριου, από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.
Η ελληνική πλευρά έχει κάνει προεργασίες που επιβεβαιώνει ότι η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ελλάδα μέσω της Κρήτης είναι απολύτως εφικτός από τεχνική άποψη και οικονομικά βιώσιμος. Η επεξεργασία έχει γίνει από τη ΔΕΠΑ, ενώ η εκτίμηση αυτή θεμελιώνεται και από την ύπαρξη εμπειρίας που προέκυψε από την κατασκευή παρόμοιων έργων σε άλλες περιοχές (Blue Stream, Medgaz, Galsi).
Είναι προφανές ότι η οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αν προστεθεί στο σχέδιο και το Ισραήλ.
«Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι χώρες με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές, οι οποίες δεν πρέπει να παραμείνουν ανεκμετάλλευτες. Το όφελος θα είναι αμοιβαίο, τόσο για τις συγκεκριμένες χώρες όσο και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η σημασία του διαύλου αυτού αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε. με την ένταξη της περιοχής στις ζώνες προτεραιότητας, που εξετάζονται για έργα Υποδομών Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος», τονίζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Πρότασης Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές υποδομές, Ελλάδα και Κύπρος θα συντονίσουν τις προτάσεις που έχουν υποβάλει για τον «Trans – Mediteranean Gas Pipeline», που αφορά στην εγκατάσταση αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και της λεκάνης της Λεβαντίνης.
Από εξαρτημένοι καταναλωτές
αξιόπιστοι τροφοδότες
«Ελλάδα και Κύπρος ήδη συνεργάζονται στην προσπάθειά τους να ενοποιήσουν επιμέρους προτάσεις που κατατέθηκαν στην Ε.Ε., στο πλαίσιο του Σχεδίου Κανονισμού για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές. Συγκεκριμένα, αφορούν σε έργα διασύνδεσης για μεταφορά τόσο φυσικού αερίου, όσο και ηλεκτρισμού», επιβεβαιώνει στην «Κ» ο
ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης.
«Η συμβολή της ενεργειακής συνεργασίας είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας», εξηγεί. «Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας, η αξιοποίηση των οποίων δεν θα τις μετατρέψει μόνο από εξαρτημένους καταναλωτές σε αξιόπιστους κρίκους της ευρωπαϊκής ενεργειακής τροφοδοσίας, αλλά θα προκαλέσει παράλληλα, εισροή επενδυτικών κεφαλαίων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που συμβάλλουν στην ανάταση των οικονομιών τους. Αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολη η ποσοτικοποίηση των αναμενόμενων οφελών», αναφέρει.
«Οι πρωτοβουλίες καταδεικνύουν όχι μόνο τις δυνατότητες Ελλάδας και Κύπρου να εξελιχθούν σε ενεργειακό κόμβο, που θα συντελέσει στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την πολιτική βούληση να υλοποιηθούν τα προαναφερόμενα», προσθέτει ο Έλληνας αξιωματούχος. Σε ό,τι αφορά τη μη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χώρων εκτιμά ότι οι συνεργασίες που προχωρούν δεν επηρεάζονται από το θέμα αυτό.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 9 Δεκεμβρίου 2012