Την ανάγκη η αναπτυξιακή πολιτική της Ευρώπης να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα επισημαίνει μιλώντας στην Καθημερινή Κύπρου ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Ελλάδας, Γιάννης Βρούτσης.
«Αν κινηθούμε μονοδιάστατα, βλέποντας την ανάπτυξη απλώς σαν ένα δείκτη, αν αυτός ο δείκτης (έστω και αν επιτευχθεί το επιδιωκόμενο μέγεθος), δεν συμπαρασύρει μαζί του όλο τον κόσμο, τότε η ανάπτυξη θα είναι ένα πουκάμισο κενό περιεχομένου», παρατηρεί.
Ο κ. Βρούτσης βρέθηκε στην Κύπρο με την ευκαιρία του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης.
–Ποιος άξονας θεμάτων σας απασχόλησε κατά την παρουσία σας στην Κύπρο, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης;
Καταρχάς είμαι ένας νέος υπουργός, λίγων ημερών. Το υπουργείο Εργασίας είναι το πιο κρίσιμο υπουργείο που θα αντιμετωπίσει, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, τα σημαντικά και μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τους ανέργους και τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής. Παρά τη μεγάλη πίεση των θεμάτων αποφάσισα να τα αφήσω για λίγο όλα και να έρθω στην Κύπρο για να τιμήσω με τη θεσμική μου ιδιότητα την Κυπριακή Προεδρία. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στην υπουργό, την κυρία Χαραλάμπους και σε όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία του άτυπου Συμβουλίου Απασχόλησης.
Στις διήμερες εργασίες δρομολογήθηκαν αρκετά πράγματα και το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι όλοι συγκλίνουν στην κατεύθυνση η Ευρώπη να λάβει γρήγορα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής.
Η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά πλέον τα στενά όρια του ευρωπαϊκού νότου και επεκτείνεται σιγά-σιγά σε όλη την Ευρώπη. Μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούν όλοι ότι πρέπει να κινηθούμε με ένταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων. Τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρέπει να αξιοποιούνται με στοχευμένες δράσεις ώστε να πιάνει τόπο και το τελευταίο ευρώ.
–Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε για την άμβλυνση του φαινομένου;
Η Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση μέτρων που θα μειώσουν την ανεργία, η οποία σήμερα στην Ελλάδα έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα που έχει δει ποτέ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία την ανεβάζουν στο 22,5%, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, με πρώτη την Ισπανία. Το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η νέα κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα ως πρώτη προτεραιότητα και ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις έχω εξαγγέλλει ένα μέτρο ύψους 150 εκατ. ευρώ, με πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία, για να βοηθηθούν στοχευμένα 80.000 νέοι άνεργοι.
–Βλέπετε να υπάρχει κάποια πανευρωπαϊκή δράση. Το θέμα είναι ευρύτερο και όλοι μιλούν για την ανάγκη της ανάπτυξης. Βλέπετε να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για κάτι μεγαλύτερο;
Στην Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι σημαντικό. Όλα αυτά τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, αλλά και αυτά που ήδη έχουν ληφθεί, δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, με την έννοια ότι οι πολιτικές απασχόλησης δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα, το πρόβλημα της ανεργίας το αντιμετωπίζει η ανάπτυξη. Αυτό που άκουσα στο άτυπο Συμβούλιο –και συμφωνώ απολύτως– είναι ότι χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα δημιουργούν απασχόληση. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
Αν κινηθούμε μονοδιάστατα, βλέποντας την ανάπτυξη απλώς σαν ένα δείκτη, αν αυτός ο δείκτης (έστω και αν επιτευχθεί το επιδιωκόμενο μέγεθος), δεν συμπαρασύρει μαζί του όλο τον κόσμο, τότε η ανάπτυξη θα είναι ένα πουκάμισο κενό περιεχομένου.
H συνέντευξη παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο Γιάννη Σεϊτανίδη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο seitanid@gmail.com, @seitanidis