Alpari: Καταστροφικό ντόμινο θα φέρει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Με την Ελλάδα στο κέντρο πληθώρας πολιτικών και οικονομικών αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη, η Alpari FS, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες online forex στον κόσμο, εξετάζει τις επιπτώσεις που είχαν στην αγορά συναλλάγματος οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα και ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι εκλογές της 6ης Μαϊου
Τις ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο φόβος των επενδυτών οδήγησε το ευρώ σε μια δραματική πτώση, σημάδι της κατάστασης που θα επικρατούσε και μετά τις εκλογές. Χωρίς κανένα κόμμα να λαμβάνει την πλειοψηφία, το αποτέλεσμα των εκλογών έστειλε ένα μήνυμα αβεβαιότητας και φόβου στις αγορές, εξανεμίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προκαλώντας κατάρρευση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Με την πάροδο των ημερών και καθώς η Ελλάδα είδε τους πολιτικούς αρχηγούς να αποτυγχάνουν στις προσπάθειές τους να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, το ευρώ επιβαρύνθηκε σημαντικά από τα γεγονότα, φτάνοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μέχρι που άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο -εδώ και 22 μήνες- απέναντι στο δολάριο, στις 23 Μαΐου.( Ένα χαμηλό όριο, το οποίο ξεπεράστηκε όταν το ευρώ έπεσε ακόμη χαμηλότερα στο 1,2287 την 1η Ιουνίου, σαν αποτέλεσμα της κατάστασης στην Ισπανία και της αδυναμίας της ισπανικής κυβέρνησης να ελέγξει την κρίση στον τραπεζικό κλάδο.)

Εμπιστοσύνη
Η πολιτική αβεβαιότητα που πηγάζει από την κατάσταση στην Ελλάδα και η έλλειψη επενδυτικής πιστότητας στους χειρισμούς της τραπεζικής κρίσης από την ισπανική κυβέρνηση έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη προς το ευρώ και έχουν αναζωπυρώσει την ανάγκη για ένα ασφαλές οικονομικό καταφύγιο, κάνοντας το δολάριο το πιο περιζήτητο νόμισμα στην αγορά.

Οι επιπτώσεις της αστάθειας του ευρώ έχουν επηρεάσει σημαντικά και άλλα κύρια νομίσματα όπως η βρετανική λίρα, προκαλώντας, τις τελευταίες εβδομάδες, πτώση απέναντι στο δολάριο και παράλληλα καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον ανταγωνισμό με το πιο “ασφαλές” δολάριο.

Η έξοδος
Ο κ. Πίτερ Λεωνίδου, Επικεφαλής του Τμήματος Πωλήσεων της Alpari FS, εξετάζει τον αντίκτυπο ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λεωνίδου εξηγεί ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι η πόρτα θα είναι ανοικτή για να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, δημιουργώντας ένα καταστροφικό ντόμινο που ενδέχεται να βλάψει τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ, τις τράπεζες, τις χώρες και τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Το συνάλλαγμα θα χάσει την αξία του στις αγορές, ζημιώνοντας το διεθνές εμπόριο και βουλιάζοντας και άλλες εύθραυστες οικονομίες σε ύφεση. Το δολάριο μπορεί να κυριαρχήσει στις αγορές συναλλάγματος και ένα τέτοιο σενάριο πιθανόν να οδηγήσει στην υποτίμηση άλλων κύριων νομισμάτων, προκαλώντας μεγάλη αστάθεια στις αγορές.

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι νέες εκλογές στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου θα είναι το επόμενο σημείο καμπής για την πορεία του ευρώ».

Η Alpari FS είναι εγγεγραμμένη ως Επενδυτική Εταιρεία Κύπρου και κατέχει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό άδειας 129/10.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.