Κύπρος: Ενημέρωση αντίδοτο στις υποβαθμίσεις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Εντατική επιχείρηση διαφώτισης στο εξωτερικό πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες οικονομικοί φορείς και τραπεζικοί οργανισμοί της Κύπρου. Στόχος της διαφώτισης είναι διευκρινιστούν τα γκρίζα σημεία στην διεθνή εικόνα της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο μετά τις συνεχείς υποβαθμίσεις του αξιόχρεου οικονομίας και κυπριακών τραπεζών. Βασικός τόπος των διάφορων εκδηλώσεων είναι η Ρωσία, στη μεγαλύτερη αγορά των διεθνών υπηρεσιών, η οποία συντηρεί και την πολύπαθη αγορά ακινήτων.

Κανείς δεν αρνείται ότι πελάτες από το εξωτερικό υποβάλουν ερωτήσεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και τις επιπτώσεις των υποβαθμίσεων. Η απάντηση έρχεται με παροχή στοιχείων για τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας και φυσικά στις προοπτικές που δημιουργεί η επιβεβαίωση της ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αέριου.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει φυγή επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων φέρνει και τα περισσότερα εισοδήματα.

Διεθνές συνέδριο
Πέρα από τις ενέργειες στο εξωτερικό –όπως τα σεμινάρια που οργάνωσαν πρόσφατα η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου- σημαντικό γεγονός αποτελεί η διοργάνωση στην Κύπρου του ετήσιου Διεθνούς Συνέδριο του παγκόσμιου Συνδέσμου Εμπιστευμάτων και Διαχειριστών Περιουσίας (STEP) στις 9-11 Μαΐου 2012, στο ξενοδοχείο Le Meridien στη Λεμεσό.

«Δημιουργούνται μοναδικές συνθήκες προώθησης του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της νήσου ανά το παγκόσμιο», τονίζει στην «Κ» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κυπριακού παραρτήματος του STEP, Άντης Πέτρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνέδρια του STEP απολαμβάνουν κατά παράδοση εκτεταμένης διεθνούς δημοσιότητας και αποτελούν πόλο έλξης για κορυφαίους λογιστές, δικηγόρους, φοροτεχνικούς, τραπεζίτες και άλλους.

Στο συνέδριο, θα γίνει η πρώτη επίσημη διεθνής παρουσίαση του περί Διεθνών Εμπιστευμάτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2012, οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ένα ειδικό κοινό 200 συνέδρων. Η παρουσίαση θα είναι αναλυτική, σε τεχνικές λεπτομέρειες και θα αναδειχθούν εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν τον κυπριακό νόμο ως τον καλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη. Η πληροφόρηση αυτή θα διοχετευτεί σε περισσότερα από 17.000 μέλη του STEP σε 66 χώρες, τα οποία ασχολούνται με έναν κλάδο η αξία του οποίου ξεπερνά τα 1 τρις. ευρώ.

Παράλληλα οι ξένοι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν με λεπτομέρειες για τις ιδιαιτερότητες του φορολογικού συστήματος της Κύπρου, καθώς και για το χρηματοοικονομικό κλίμα της χώρας.

Ο STEP ιδρύθηκε το 1991 στο Ηνωμένο Βασίλειο και σήμερα είναι παγκοσμίως το μεγαλύτερο δίκτυο μελών που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο με τα εμπιστεύματα (Trusts), το φορολογικό προγραμματισμό, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομικά και άλλα παρεμφερή θέματα.

Ο Κυπριακός κλάδος του STEP ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2003 και σήμερα αριθμεί 165 μέλη από το νομικό, λογιστικό, τραπεζικό και άλλους παρεμφερείς τομείς της νήσου.

«Ο νόμος για τα εμπιστεύματα ενισχύει το οπλοστάσιο της Κύπρου ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο», τονίζει ο κ. Πέτρου. «Τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες υπήρξαν θεσμικές κινήσεις, όπως η τροπολογία για τα εμπιστεύματα, η επικύρωση από τη Ρωσία της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, που ενδυναμώνουν τη θέση του τομέα των υπηρεσιών. Ειδικά με τα εμπιστεύματα βλέπουμε τρομερές προοπτικές», καταλήγει ο κ. Πέτρου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 22 Απριλίου 2012 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.