Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Η καθοδική πορεία στην οποία έχει περιέλθει η κατασκευαστική βιομηχανία της Κύπρου δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Ο κλάδος συνεχίζει να κινείται με υποτονικούς ρυθμούς και οι εργασίες εξακολουθούν να συρρικνώνονται, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις το Φεβρουάριο ανήλθε στις 633. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα 135,8 εκατ. ευρώ και το συνολικό εμβαδόν τις 141,4 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 630 οικιστικές μονάδες.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012 εκδόθηκαν 1.188 άδειες οικοδομής, παρουσιάζοντας μείωση 11,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 25,7% και το συνολικό εμβαδόν κατά 27,8%.
Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 36,5%.
Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα και όπως γίνεται αντιληπτό το μέλλον δεν είναι ευοίωνο. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός μείωσης στο συνολικό εμβαδό και στον αριθμό των οικιστικών μονάδων είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό μείωσης των αδειών. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα κατασκευαστούν λιγότερα έργα, αλλά θα είναι μικρότερα και μικρότερης αξίας.
Ειδικότερα, το Φεβρουάριο η μείωση στο εμβαδό των κτιρίων που θα κατασκευαστούν στη Λεμεσό ήταν της τάξης του 19,4%, στη Λευκωσία στο 31,2%, στην Πάφο 35%, στην Αμμόχωστο 59% και στην Λάρνακα 13%.
Οι τιμές
Το υποτονικό κλίμα δεν αφορά μόνο τους κατασκευαστές, αλλά το σύνολο της αγοράς, με τις συναλλαγές να είναι περιορισμένες, γεγονός που ασκεί πιέσεις στις τιμές.
«Στην Κύπρο οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων συνεχίζουν να πέφτουν, κυρίως ως αποτέλεσμα του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, των αρνητικών προβλέψεων για την ευρύτερη οικονομία, την έλλειψη χρηματοδότησης και των χαμηλών αποδόσεων», τονίζει ο κ. Παύλο Λοΐζου MRICS, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Παγκόσμιας Έρευνας Εμπορικών Ακινήτων του RICS για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
«Με την παράλληλη μείωση στις τιμές και στα ενοίκια», προσθέτει, « το αποτέλεσμα είναι οι αποδόσεις στα εμπορικά ακίνητα να συνεχίζουν να κυμαίνονται από 5% μέχρι 6% το όποιο σημαίνει ότι δεν είναι ελκυστικά για τους επενδυτές. Μέχρι που τα ενοίκια να αρχίσουν να σταθεροποιούνται και οι αξίες του κεφαλαίου να υποχωρήσουν περαιτέρω με συνέπεια οι αποδόσεις να φθάσουν σε πιο ελκυστικά επίπεδα (πιθανόν άνω του 7% με 8%), η αγορά θα συνεχίσει να παραμένει σε τέλμα. Περνούμε μια μακρά περίοδο εξισορρόπησης των ενοικίων και των τιμών, την οποία θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη περίοδος αδράνειας ωσότου η οικονομία σταθεροποιηθεί και αρχίσει να ανακάμπτει», καταλήγει ο κ. Λοΐζου.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 6 Μαίου 2012