Βήμα σημειωτόν για τον κυπριακό τουρισμό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει για την Κύπρο και όλα τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου ότι το 2012 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια χρονιά συντήρησης των περσινών –ιδιαίτερα θετικών– επιδόσεων. Οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές κινούνται υποτονικά με τη μείωση των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να κυμαίνεται στο 10%-15%. Λίγο πιο χαμηλά από τα περσινά επίπεδα κινούνται οι προκρατήσεις από τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα από τη ρωσική αγορά με προσδοκώμενη αύξηση στις αφίξεις μεταξύ 20% και 25%. Η αύξηση αναμένεται να είναι διψήφια, αλλά ο ρυθμός είναι χαμηλότερος από τον περσινό. Το 2011 οι αφίξεις από τη Ρωσία είχαν αυξηθεί κατά 50%.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011, φθάνοντας τις 103.030 από 106.736, σύμφωνα με στοιχεία της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τον Φεβρουάριο οι αφίξεις μειώθηκαν σε ποσοστό 11% φθάνοντας τις 55.420. Στο δίμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 6,5%, φθάνοντας τα 62,3 εκατ. ευρώ από 66,7 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο οι εισπράξεις παρουσίασαν πτώση κατά 12,4% και διαμορφώθηκαν στα 32,3 εκατ. ευρώ.

Το 2011 οι αφίξεις στην Κύπρο ανήλθαν σε 2.392.228, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2010, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12,9%.

«Ασκούνται πιέσεις χωρίς μάλιστα να έχουν επανακάμψει πλήρως οι αγορές της Αιγύπτου και της Τυνησίας. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να φοβούνται τις χώρες της βόρειας Αφρικής. Φανταστείτε πού θα βρισκόμασταν, αν επέστρεφαν και οι συγκεκριμένοι ανταγωνιστές μας», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), Βίκτωρ Μαντοβάνης.

 Ο παράγοντας Ελλάδα

Η Κύπρος επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη χαμηλή ζήτηση που καταγράφεται για διακοπές στην Ελλάδα. Οι οργανωτές ταξιδιού του εξωτερικού καταχωρούν την Κύπρου στους ίδιους καταλόγους με την Ελλάδα. Από τη στιγμή που Ευρωπαίοι δεν ζητούν τους κατάλογους των ελληνικών προορισμών, δεν βλέπουν και τι προσφέρει η Κύπρος.

«Σε κάποιες αγορές, ειδικά στη Γερμανία, μας επηρεάζει η μείωση της ζήτησης προς την Ελλάδα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια μικρή μείωση σε αυτές τις κρατήσεις. Στους καταλόγους των προσφερόμενων πακέτων Κύπρος και Ελλάδα πάνε μαζί, ενώ οι Γερμανοί συνδέουν τις δύο χώρες, όπως μας έχουν επιβεβαιώσει και πράκτορες από τη Γερμανία», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης.

Ο ΚΟΤ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της διασύνδεσης της κυπριακής τουριστικής αγοράς με την ελληνική και να ξεπεράσει το καταγεγραμμένο μούδιασμα, με βασικό εργαλείο την εντατικοποίηση της διαφημιστικής προβολής στη γερμανική αγορά.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού εκτιμά ότι τελικά η χρονιά δεν θα κλείσει με απώλειες. Μπορεί να υποχωρεί η ζήτηση από Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυξάνεται από τη Ρωσία. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν οι αφίξεις από νέες αγορές, ενώ βοηθητικά αναμένεται να δράσει και η άσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας.

Δυνατή η Ισπανία
Η Ισπανία εμφανίζεται, μέχρι στιγμής, ως η μεγάλη κερδισμένη από τη δυσπιστία που δείχνουν οι Ευρωπαίοι για τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Αντίθετα η Τουρκία χάνει.

Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 2,6% παρουσίασαν οι αφίξεις από το εξωτερικό στην Ισπανία στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας τα 9.181.950, σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Ινστιτούτου για τον τουρισμό, ΙΕΤ.

Σε θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι βασικές αγορές όπως η Αγγλία (+1,6%), η Γερμανία, (+0,4%), η Γαλλία (+3,3%) και οι σκανδιναβικές χώρες (3,9%). Η μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων (+10,2%) σε ισπανικούς προορισμούς καταγράφηκε στη Μαδρίτη. Τον Μάρτιο οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 2,5% φθάνοντας τα 3.596.739.

Στο τρίμηνο οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 7,4%, ξεπερνώντας τα 9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 13,8%, φθάνοντας τα 108 ευρώ και η μέση δαπάνη ανά τουρίστα αυξήθηκε κατά 4,7%, φθάνοντας τα 984 ευρώ. Τον Μάρτιο τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,9%, υπερβαίνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ.

Στην Τουρκία οι αφίξεις ξένων τουριστών σημείωσαν μείωση κατά 6,3% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, φθάνοντας τα 3.439.745 από 3.673.010, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

Πτώση παρατηρείται στις αφίξεις με όλα τα μέσα, με εξαίρεση τις αεροπορικές αφίξεις, οι οποίες εμφάνισαν αύξηση κατά 5,9%. Από τη Γερμανία οι αφίξεις εμφανίζουν πτώση κατά 2,7%, από την Αγγλία αύξηση κατά 8,6% και από τη Ρωσία μείωση κατά 7,8%. Τον Μάρτιο, οι αφίξεις από το εξωτερικό στην Τουρκία εμφάνισαν πτώση 9,7%, φθάνοντας το 1.460.563. Πτώση 10,5% παρουσίασαν οι τουριστικές εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου και διαμορφώθηκαν, περίπου, στο 1,5 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 15,1%.

Εντάσεις έφερε η Ryanair

Η συμφωνία με τη Ryanair (η οποία προχώρησε στην έναρξη των υπολοίπων πτήσεων από και προς την Πάφο) δημιουργεί εντάσεις στον τουριστικό κλάδο. Οι φορείς της Πάφου βλέπουν να ανοίγεται μπροστά τους μια προοπτική (μιλάμε για 40 πτήσεις ανά εβδομάδα από 15 νέους προορισμούς), αλλά υπάρχει γκρίνια από κάποιους τουριστικούς πράκτορες (που χάνουν έργο), ενώ αναδεικνύεται και ζήτημα διοχέτευσης μέρους των αφιχθέντων στα Κατεχόμενα. Ο ιστότοπος της Ryanair παραπέμπει σε κρατήσεις ξενοδοχείων στα Κατεχόμενα, πολλά από τα οποία ανήκουν σε Έλληνες, ειδικά από την Κερύνεια.

Ο ΚΟΤ έχει ήδη παρέμβει προς τη Ryanair (για να αφαιρεθούν τα εν λόγω ξενοδοχεία), αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν κάποιος ξένος τουρίστας θέλει να μεταβεί στα Κατεχόμενα, κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει.

Στην Πάφο δεν νιώθουν άβολα με τη Ryanair, καθώς άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά οι αφίξεις μεμονωμένων επισκεπτών στην Πάφο. Άβολα νοιώθουν τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι, όμως, θέτουν ορισμένα λογικά θέματα, όπως η εκροή ξένων τουριστών στα Κατεχόμενα.

«Επιδοτούμε τον τουρισμό των Κατεχομένων», ανέφερε στην «Κ» τουριστικός πράκτορας.

Παράπονα έχουν και οι Κυπριακές Αερογραμμές, ιδίως με την επιδότηση του δρομολογίου Πάφος – Θεσσαλονίκη.

«Πώς είναι δυνατό να θεωρείται νέος προορισμός η Θεσσαλονίκη», τόνισε στην «Κ» στέλεχος της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές είχαν διακόψει το δρομολόγιο Πάφος – Θεσσαλονίκη λόγω κόστους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 17 Μαΐου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.