Κύπρος: Να κρατηθεί ζωντανός ο τομέας των ακινήτων

Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον τομέα των ακινήτων το 2012 δεδομένης της κρίσης, και όχι να μειώσουμε τα έσοδα του κράτους, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η ολική μεταρρύθμιση για ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα στον τομέα των ακινήτων. Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Κύπρου (ΚΣΙΑ) κ. Γιώργος Στροβολίδης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου.

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της αγοράς κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Τα φορολογικά μέτρα (μείωση ΦΠΑ και μεταβιβαστικών τελών) έφεραν μία μικρή κινητικότητα, αλλά η εξωγενής ζήτηση παραμένει υποτονική, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετα εκατοντάδες ακίνητα. Η κατάσταση στην Πάφο, με τα διάσπαρτα κτήρια-κουφάρια ημιτελών φιλόδοξων αναπτύξεων, είναι ενδεικτική της παρατεταμένης κάμψης του κλάδου,

Το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2012 στα κτηματολογικά γραφεία κατατέθηκαν 1.843 πωλητήρια έγγραφα από 1.671 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, μία σημαντική αύξηση της τάξης του 10,3%. Το πρώτο τετράμηνο του 2012 τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν από αλλοδαπούς περιορίστηκαν σε 470 από 620 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011, μείωση της τάξης του 24,2%.

H μεγάλη αυτή διαφορά επιδιώκεται να καμφθεί με νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή και προβλέπει ότι το μειωμένο ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία, για τον κύριο και μόνιμο χώρο διαμονής στη Δημοκρατία, θα μπορεί να ισχύει και για κατοίκους τρίτων χωρών.

Ο υπήκοος τρίτης χώρας θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, σε ειδικό έντυπο, στο οποίο θα δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι δε έχει εξασφαλίσει άλλη κατοικία στη Δημοκρατία, την οποία χρησιμοποιεί ως κύριο και μόνιμο χώρο διαμονής, καταβάλλοντας τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να υποβληθεί σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τον χρόνο της ανέγερσης της κατοικίας ή στην περίπτωση της παράδοσης πριν να περιέλθει η κατοικία στην κατοχή του δικαιούχου προσώπου.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι ο δικαιούχος χρησιμοποιεί την κατοικία ως χώρο διαμονής, τα οποία δύνανται να είναι αντίγραφο λογαριασμού τηλεφώνου, αντίγραφο λογαριασμού υδατοπρομήθειας, αντίγραφο λογαριασμού ηλεκτρισμού, αντίγραφο λογαριασμού δημοτικών ή κοινοτικών φόρων και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι ο δικαιούχος χρησιμοποιεί την κατοικία ως κύριο και μόνιμο χώρο διαμονής.

Σε περίπτωση που δικαιούχο πρόσωπο παύσει να χρησιμοποιεί την κατοικία ως χώρο διαμονής πριν από την πάροδο δέκα (10) ετών οφείλει, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία που έχει παύσει να τη χρησιμοποιεί ως χώρο διαμονής, να ειδοποιήσει τον Έφορο και να καταβάλει το ποσό της διαφοράς μεταξύ των ποσών του φόρου που προκύπτουν από την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και του κανονικού συντελεστή, όπως αυτοί ίσχυαν κατά την παράδοση ή ανέγερση της κατοικίας, που αναλογεί για τη χρονική περίοδο που δεν έχει χρησιμοποιήσει την κατοικία για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, εκτός σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου προσώπου ή σε περίπτωση μεταβίβασης από το δικαιούχο πρόσωπο σε οποιοδήποτε ενήλικο τέκνο του.

Η ισχύς των τροποποιήσεων θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου 2012

Η φορολογία
Ο πρόεδρος του ΚΣΙΑ έθεσε για ακόμη μία φορά το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, τονίζοντας ότι σήμερα οι φορολογίες είναι πολλές και το σύστημα περίπλοκο. Γι’ αυτό και ο Σύνδεσμος εισηγήθηκε φορολογική μεταρρύθμιση, κυρίως στο θέμα απλοποίησης του συστήματος. Να υπάρχει δηλαδή μία φορολογία ή τέλος στην απόκτηση, μία στην κατοχή και μία στη διάθεση του ακινήτου.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στη Βιέννη, πρόσθεσε ο κ. Στροβολίδης, αποδείχθηκε η βαριά φορολόγηση των ακίνητων στην Κύπρο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η συγκεκριμένη Έκθεση έχει κυκλοφορήσει στο Υπουργείο Οικονομικών και Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Αναφορικά με το επίμαχο θέμα του ενοικιοστασίου, ο πρόεδρος του ΚΣΙΑ είπε ότι αποτελεί ιστορικό σταθμό η απόφαση για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ήδη το θέμα το χειρίζεται ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.