Οι Κινέζοι ανακαλύπτουν την Κύπρο

Η αγορά ακινήτων από Κινέζους σε Λεμεσό και Πάφο, έστω και αν αφορά ένα περιορισμένο αριθμό συναλλαγών, αποτελεί μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Κύπρος από τη σύσφιξη των οικονομικών της σχέσεων με την Κίνα. Ενδεικτική των ωφελειών είναι και η προώθηση της κινεζικής επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρέθηκε αποστολή που οργάνωσαν  το ΚΕΒΕ και ο συνδεδεμένος με αυτό Κυπρο-Κινεζικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Οργανώθηκαν  σεμινάρια σε Πεκίνο και Σανγκάη για την προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου στα οποία αναλήθηκε  με λεπτομέρεια το φορολογικό καθεστώς, το τραπεζικό σύστημα, η διαχείριση πλοίων κ.λπ.

Είναι η έκτη συνεχόμενη φορά που το ΚΕΒΕ οργανώνει παρόμοιο σεμινάριο στην Κίνα (Πεκίνο, Σανγκάη, Χονγκ-Κονγκ) αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προοπτική που η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει στα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου.

«Αν καταφέρουμε να εισχωρήσουμε έστω και με ένα μικρό μερίδιο, τα οφέλη για την Κύπρο θα είναι τεράστια», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης.

Ο κ. Πηλείδης δεν καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες, αναγνωρίζει όμως ότι χρόνο με τον χρόνο το ενδιαφέρον των Κινέζων για την Κύπρο αυξάνεται.

«Είναι μια μεγάλη αγορά, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, όπως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τη θέση που θα έχει στις μελλοντικές εξελίξεις», εξηγεί ο κ. Πηλείδης.

Στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων αναμένεται να παίξει ρόλο και η έναρξη λειτουργίας στη Λεμεσό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Επιχειρηματική Ζώνη Κίνας-Ευρώπης».

Στα τέλη Απριλίου βρέθηκε στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης Επενδύσεων, η οποία διερεύνησε το ενδεχόμενο να καταστεί η Κύπρος βάση κινεζικών εταιρειών.

«Η χώρα μας παραμένει ένας αξιόπιστος επιχειρηματικός κόμβος, με γεωγραφικά και άλλα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη διεξαγωγή άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Εγγύς Ανατολή», δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λεμεσού, Φιλόκυπρος Ανδρέου.

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο, με τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα να ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.