Αρνητική η τάση στις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων

Το κλίμα είναι υποτονικό και στην Ευρώπη. Αν  και οι προσδοκίες τόσο των ενοικιαστών όσο και των επενδυτών στον κλάδο των ακινήτων έχουν παρουσιάσει βελτίωση σε πολλά μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012, ωστόσο οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές εξακολουθούν να σημειώνουν αρνητική τάση, σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έρευνα Εμπορικών Ακινήτων του RICS.

Μετά από μερικά θετικά σημάδια που κατέγραψε η παγκόσμια οικονομία, αλλά και μετά τη μερική χαλάρωση της έντασης στην ευρωζώνη κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, οι προσδοκίες για τους ενοικιαστές παραμένουν ιδιαίτερα θετικές στη Ρωσία, με τους ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι η ζήτηση ξεπερνά σημαντικά τη προσφορά, καθώς επίσης και στον Καναδά, τη Βραζιλία και την Κίνα. Αισθητή βελτίωση επικρατεί και στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη.

Στη Γερμανία, η υγιής ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τροφοδοτεί την αύξηση ζήτησης για εργασιακό χώρο, ασκώντας περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στα ενοίκια. Με θετικό πρόσημο στη ζήτηση , η Πολωνία βιώνει δύο συνεχόμενα χρόνια αύξησης της ζήτησης, σταθερής προσφοράς και αύξησης των ενοικίων.

Στην υπόλοιπη ευρωζώνη συνεχίζουν να επικρατούν αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης, αν όχι οι φόβοι για ολοκληρωτική ύφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρνητικά αποτελέσματα εκτείνονται πέραν από τις οικονομίες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κρίση δημόσιου χρέους (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία), και στις Ολλανδία και Γαλλία.

Από πλευράς επενδύσεων, η ζήτηση σε αυτές τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και το Βέλγιο είναι αρνητική. Στη Γερμανία οι επενδύσεις και οι προσδοκίες για αύξηση στην κεφαλαιουχική αξία των ακινήτων αυξάνονται, ενώ στην Πολωνία, μετά από δύο χρόνια αυξητικής τάσεις στις επενδύσεις, η αγορά φαίνεται να σταθεροποιείται.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.