Μετακίνηση από τις πολιτικές λιτότητας ζητεί ο Δημητριάδης

Υπέρ της αλλαγής πορείας της Ευρώπης και της μετακίνησης από τις πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές ανάπτυξης τάχτηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, σε χαιρετισμό του στο 44ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ.

Η θέση του κεντρικού τραπεζίτη, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά το διορισμό του, είναι ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν από μόνες τους να οδηγήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση. Πρόκειται για τον πρώτο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ζητεί ουσιαστικά την επανεξέταση του μοντέλου που ακολουθεί η Ευρώπη.

«Τόσο στην Κύπρο, όσο και γενικότερα στη ζώνη του ευρώ, γίνεται πλέον κατανοητό πως η πολιτική λιτότητας από μόνη της δεν είναι αρκετή για να επαναφέρει τα δημοσιονομικά μιας οποιασδήποτε χώρας σε υγιή βάση, ιδιαίτερα όταν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ακολουθούν την ίδια πολιτική. Πάνω από όλα χρειάζεται ανάπτυξη. Τερματισμός της ανοδικής τάσης της ανεργίας, διεύρυνση της απασχόλησης», τονίζει ο κ. Δημητριάδης.

Αναφερόμενος στο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ζώνης του Ευρώ είπε ότι «αποτελεί μεν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανάκτησης των δημοσιονομικών ισορροπιών, αλλά η περαιτέρω ύφεση που τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους αναπαράγουν, ενισχύει δυστυχώς το φαύλο κύκλο μεταξύ της μείωσης της οικονομικής

δραστηριότητας και της διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων».

Ο κ. Δημητριάδης ζητεί εμπλουτισμό ή συνδυασμό του υφιστάμενου Δημοσιονομικού Πλαισίου με ένα ισχυρό πλαίσιο μέτρων ανάπτυξης.

«Με ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας της απασχόλησης και του βιοτικού επιπέδου των

πολιτών που θα θέσει τέρμα στην περαιτέρω κατολίσθηση των εσόδων του κράτους και την συνεπακόλουθη περαιτέρω μεγέθυνση των ελλειμμάτων. Για παράδειγμα, η μείωση των μη παραγωγικών δημοσίων δαπανών θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται με διεύρυνση τόσο του μεγέθους όσο και της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των αναπτυξιακών δαπανών.

Αναφερόμενος στην Κύπρο σημείωσε ότι «η παραγωγικότητα της χώρας θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί με επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονη τεχνολογία. Με πρώτιστο για τη δική μας χώρα στόχο, την αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης στα προ της κρίσης

χρόνια».

Σε ότι αφορά τις κυπριακές τράπεζες σημείωσε ότι οι χειρισμοί που γίνονται τόσο από την ΚΤΚ όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνονται στην ανακεφαλαίοποίηση του τραπεζικού τομέα το συντομότερο δυνατόν και την επανάκτηση του ρόλου του ως ατμομηχανής ανάπτυξης και προόδου για τις κυπριακές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Παράλληλα τάχτηκε υπέρ των προσπαθειών του υπουργείου Οικονομικών ως προς την εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 13 Μαϊου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.