Κριτική στον Χριστόφια από τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Την έντονη κριτική του στην ασκούμενη δημοσιονομική πολιτικής της κυβέρνησης Χριστόφια επανέλαβε ο απερχόμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας για το 2011.

Δεν ελήφθησαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, είπε, ενώ ήταν γνωστό ότι η κατάσταση ήταν κρίσιμη, με αποτέλεσμα τον Μάιο του 2011 η Δημοκρατία, να αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές.

«Από τότε η οικονομία μας βρίσκεται σε μία οριακή κατάσταση», υπογράμμισε.
Ο απερχόμενος διοικητής υπογράμμισε ότι μετά τον ανασχηματισμό τον Αύγουστου του 2011, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άλλαξε κατεύθυνση με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του έτους να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο σχολίασε ότι τα μέτρα δεν ήταν αρκετά για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η Κύπρος να είναι ακόμη αποκλεισμένη.
Οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές δημιούργησε αμφιβολίες για την ικανότητα της να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.

«Έτσι, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την απομοίωση του ελληνικού χρέους στις 21 Ιουλίου και 26 Οκτωβρίου του 2011, η οποία έπληξε τα κεφάλαια των τραπεζών στην Ευρώπη, τόσο οι τράπεζες όσο και η κυβέρνηση μπήκαν στον αρνητικό φαύλο κύκλο που βρισκόμαστε μέχρι σήμερα», τόνισε ο διοικητής, ενώ απηύθυνε έκκληση για αλλαγή πορείας.

«Ο τόπος μας βρίσκεται σήμερα ενώπιον πρωτοφανών προκλήσεων. Ο αρνητικός φαύλος κύκλος που δημιουργήθηκε με την αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ δημοσίων οικονομικών και τραπεζών πρέπει να σπάσει. Ειδικότερα για τις τράπεζες αισιοδοξώ ότι, εάν συνεχιστούν με το σωστό τρόπο οι λεπτοί χειρισμοί στους οποίους προβαίνουν τους τελευταίους λίγους μήνες με στενότατη συνεργασία, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΚΤΚ, αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Σχετικά με το βαθύτερο πρόβλημα των δημοσίων οικονομικών και των επιβαλλόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αυτές επιβάλλεται να ενισχυθούν κα να εντατικοποιηθούν.

Τονίζω ότι όσα πετύχαμε τις τελευταίες δεκαετίες ως χώρα βρίσκονται δυστυχώς υπό αμφισβήτηση. Αν αποτύχουμε και αυτή τη φορά να κάνουμε τις σωστές κινήσεις, τότε η Κύπρος θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε περιπέτειες με σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας», κατέληξε ο κ. Ορφανίδης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.