Επιχειρηματικός «μετανάστης» για να εξάγει

του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Ελληνικό χρώμα είχε η φετινή απονομή των Κυπριακών Βραβείων Εξαγωγών, αναδεικνύοντας το μεγάλο μονοπάτι που πρέπει να διαβεί η Ελλάδα για να κερδίσει νέες επενδύσεις.

Ο έλληνας επιχειρηματίας Δημήτρης Παρασκευόπουλος παραλαμβάνει το
Ειδικό Βραβείο Προϊόντος, των Κυπριακών Βραβείων Εξαγωγών, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας παρέδωσε το Ειδικό Βραβείο Προϊόντος στον Δημήτρη Παρασκευόπουλο, επικεφαλή της A.A.S. Advanced Automation System LTD.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μια τυπική αλλαγή έδρας, για φορολογικούς σκοπούς, αλλά για πραγματική παραγωγική δραστηριότητα, που έχει χαθεί από την Ελλάδα.

Ο κ.  Παρασκευόπουλος δεν είναι μια άγνωστη προσωπικότητα για το ελληνικό επιχειρείν. Είναι ιδρυτής της Eurodrip, μιας ελληνικής πολυεθνικής εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Αθήνας, η οποία παράγει συστήματα στάγδην άρδευσης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος πούλησε τη συμμετοχή του Eurodrip το Σεπτέμβριο του 2005 και μετά από δύο χρόνια βρέθηκε στην Κύπρο. Στη Λεμεσό η Eurodrip είχε μια μικρή μονάδα την οποία και αξιοποίησε ως έδρα μιας νέας εταιρίας.

Σε λιγότερο από πέντε χρόνια η A.A.S. έγινε μια 100% εξαγωγική εταιρία, με παραγωγή 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα και προσωπικό σχεδόν 50 ατόμων. Το 2011 η εταιρία πέτυχε κύκλο εργασιών 9,83 εκατ. ευρώ και καθαρό κέρδος 1,961 εκατ. ευρώ, από 6,7 εκατ. ευρώ και 1,348 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. το 2010. O ρυθμός ανάπτυξης είναι 67% το χρόνο.

Η καινοτομία της A.A.S. είναι ότι πήγε ένα βήμα παραπέρα την αρχική καινοτομία της Eurodrip, δηλαδή τη μέθοδο ενσωμάτωσης του σταλάκτη απευθείας στο εσωτερικό του σωλήνα άρδευσης. Αντί να κατασκευάζει και να πουλά σωλήνες άρδευσης (ένας τομέας με έντονο ανταγωνισμό), πουλά τη γραμμή παραγωγής και τους σταλάκτες.

Με την αγροτική παραγωγή να αναπτύσσεται σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα και η εξοικονόμηση νερού να αποτελεί αναγκαιότητα, η ιδέα βρήκε αποδοχή στις διεθνείς αγορές. Στον τομέα αυτό η AAS κατέχει πλέον ηγετική θέση.

Σημαντική επιτυχία το 2011 αποτέλεσε η σύναψη συμφωνία με την Chevron Phillips Chem (ανήκει στην βασική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας) για την παράδοση έντεκα γραμμών παραγωγής και σταλακτήρων. Η αξία του συμβολαίου είναι ύψους 18 εκατ. δολαρίων.

«Αν είχα μείνει στην Ελλάδα δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη», τονίζει στην «Κ» ο κ. Παρασκευόπουλος.

Λειτουργώντας μια εξαγωγική επιχείρηση στην Κύπρο δεν αντιμετωπίζει πολλά από τα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν οι συνάδελφοί του στην Ελλάδα.

Το ΦΠΑ επιστρέφεται στην ώρα του, είχε άνετη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα (για την ιστορία την εταιρία χρηματοδότησε η κυπριακή θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) όταν στην Ελλάδα οι εγγυητικές των τραπεζών δεν γίνονται δεκτές στο εξωτερικό, ενώ το όλο φορολογικό πλαίσιο δε επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Η χαμηλή φορολογία στο 10% ή το χαμηλό μη μισθολογικό κόστος (δεν ξεπερνά το 15%) δεν αποτελεί για τον κ. Παρασκευόπουλο τον καθοριστικό παράγοντα για να προτιμήσει ένας επενδυτής την Κύπρο, έναντι της Ελλάδας.

«Η συζήτηση που γίνεται για τους μισθούς, ως παράγοντας ανταγωνιστικότητας, αποπροσανατολίζει», παρατηρεί ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Το πρώτο πράγμα που θέλει ο επενδυτής είναι ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Να ξέρει ότι αν επενδύσει και βάλει τα χρήματά του δεν θα έρθει αργότερα κάποιος να του πει ότι τελικά αυτό που θέλει να κάνει δεν γίνεται. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει τέτοια παραδείγματα. Η Ελβετία ή Ολλανδία, που έχουν υψηλούς μισθούς, προσελκύουν ξένες επενδύσεις. Αναρωτήθηκε κανείς γιατί; Η απάντηση είναι απλή. Έχουν ένα θεσμικό περιβάλλον φιλικό για επενδύσεις, χωρίς κατ’ ανάγκη να προσφέρουν χαμηλούς μισθούς».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.