Υπέρ ενεργότερου ρόλου της ΕΚΤ ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Υπέρ της ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους τάσσεται ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών του πανεπιστημίου του Leicester, Πανίκος Δημητριάδης. Επί της ουσίας ζητεί ένα ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ στην αναχρηματοδότηση των χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Τη μακροοικονομική του σκέψη για την έξοδο από την κρίση παρουσίασε στις αρχές Απριλίου σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια της ΣΠΕ Στροβόλου.

Ο κ. Δημητριάδης στοιχίζεται πίσω από τους οικονομολόγους που αμφισβητούν την προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία ως μοναδική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ευρωζώνη με κινήσεις όπως η δημιουργία ενός σούπερ ταμείου διάσωσης με κεφάλαια ως και 5 τρισ. ευρώ (που καλύπτει το χρέος της Ιταλίας και της Ισπανίας) ή την έκδοση ευρωομολόγου. Αν ο μηχανισμός στήριξης φτάσει σε τόσο μεγάλα ποσά θα εξουδετερώσει τις πιέσεις των αγορών, αφού δεν θα υπάρχει αμφιβολία για την αποπληρωμή των κρατικών χρεών. Η ύπαρξη ενός τόσου μεγάλου μηχανισμού δεν σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονταν.

«Αν χαθεί η εμπιστοσύνη τότε δημιουργούνται συνθήκες για χρεοκοπία», είχε σημειώσει ο κ. Δημητριάδης.

Υποστηρίζει, δηλαδή, μία άλλη πολιτική, που θέλει την ΕΚΤ να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο, τάση που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Το ζήτημα της δράσης της ΕΚΤ αναμένεται να τεθεί στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και τη διαφαινόμενη νίκη του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η ανάπτυξη
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, παράγοντας βιωσιμότητας δεν είναι το μέγεθος του χρέους, ούτε καν ο μηδενισμός των ελλειμμάτων, αρκεί ο ρυθμός ανάπτυξης να υπερβαίνει το επιτόκιο δανεισμού της χώρας. Συνεπώς, η λιτότητα δεν είναι λύση, ενώ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου, καθώς το θεωρεί πολύ αυστηρό για να τηρηθεί, ακόμα και αν υπάρχει όλη η πολιτική βούληση που χρειάζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται να δώσει περισσότερη έμφαση σε πολιτικές οι οποίες στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και σε μηχανισμούς καλύτερης διαχείρισης κρίσεων ρευστότητας με γνώμονα την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

«Πρέπει να πείσουμε τη Γερμανία ότι η αλληλεγγύη είναι καλή για όλους», είπε, ενώ χαρακτήρισε αισιόδοξο τον οικονομικό σχεδιασμό του ευρώ.

«Η Γερμανία είναι η χώρα που ωφελήθηκε περισσότερο από το ευρώ, γι’ αυτό πρέπει να είναι κάπως πιο γενναιόδωρη
Ο Σταυράκης
Η ομιλία του κ. Δημητριάδη στην εκδήλωση της ΣΠΕ Στροβόλου επιφύλαξε και δύο εκπλήξεις:

Πρώτον στήριξε τον συνεργατισμό, τον κάλεσε να ρίξει στην αγορά φθηνά δανειστικά επιτόκια και υπογράμμισε τη σημασία της διαφοροποίησης στην ιδιοκτησία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Δεύτερον, έδωσε «συγχωροχάρτι» στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη. Η Κύπρος, όπως είπε, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο γιατί είναι μία ανοικτή οικονομία και θα επηρεαζόταν ούτως ή άλλως από την κρίση. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 2009 η Ε.Ε. ενθάρρυνε πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης, δηλαδή δημοσιονομικής επέκτασης και όχι συρρίκνωσης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 29 Απριλίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.