Η αλλαγή διοίκησης στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών συνοδεύτηκε με την κατάθεση από τον πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου, Λάκη Τοφαρίδη, έξι προτάσεων για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και γενικότερα την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.
«Ο κλάδος ανάπτυξης ακινήτων θα συνεχίσει να διαδραματίζει, όπως και στο παρελθόν, καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανέλιξη της χώρας μας», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Λάκης Τοφαρίδης. Εάν η Πολιτεία, προσέθεσε, λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, το συντομότερο δυνατό, η οικονομία θα επανέλθει δυναμικά σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο κ. Τοφαρίδης αναφέρθηκε στην τρέχουσα κακή κατάσταση στην αγορά ακινήτων, που αποτυπώνεται στα στοιχεία που δίνουν κατά καιρούς στη δημοσιότητα το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και η Στατιστική Υπηρεσία.
Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί, όπως επισήμανε, ότι οι τράπεζες δύσκολα χρηματοδοτούν πλέον τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για στεγαστικά δάνεια, η δε ρευστότητα στην αγορά ακινήτων είναι μηδαμινή, ενώ οι εργοληπτικές εταιρείες κλείνουν η μία μετά την άλλη.
«Οι δύο νομοθεσίες που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων, για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά μόνιμης κατοικίας και για κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όπου επιβάλλεται ΦΠΑ, μπορούν να συμβάλουν θετικά στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Τα δύο αυτά σημαντικά κίνητρα, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών που καταγράφηκε ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης ακινήτων και της γενικότερης επιβράδυνσης της οικονομίας, δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο καταναλωτές και επενδυτές πρέπει να αξιοποιήσουν», υποστήριξε ο κ. Τοφαρίδης.
Ακόμη ο κ. Τοφαρίδης είπε ότι όσο υποβοηθητικά κι αν είναι τα κίνητρα που υιοθετήθηκαν, «ο τομέας ανάπτυξης γης, χρειάζεται πιο δυνατές θεραπείες αν θέλουμε, κράτος και ιδιωτικός τομέας, να τον ξαναδούμε να διαδραματίζει τον θετικότατο ρόλο που είχε στην ανάπτυξη της οικονομίας μας μέχρι το 2008 και να καταστεί και πάλι ο κύριος άμεσος αιμοδότης των δημόσιων εσόδων».
Οι έξι προτάσεις έχουν ως εξής:
1ον Φορολογική αμνηστία για επένδυση από επαναπατριζόμενα κεφάλαια, νοουμένου ότι θα επενδυθούν για την αγορά ακίνητης περιουσίας. Απαλλαγή επίσης από το «πόθεν έσχες» και τις δηλώσεις περιουσίας που αφορούν όλες τις αγορές γης και ακινήτων εντός Κύπρου που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο για περίοδο δύο ετών.
2ον Παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης/πίστωσης επί του Φόρου Εισοδήματος (Κύπριοι ιδιώτες ή εταιρείες) ή/και επί του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών (εταιρείες ή αλλοδαποί) ύψους 20% επί της επένδυσης κάθε αγοραστή οικιστικών μονάδων, γραφείων, καταστημάτων κ.λπ.
3ον Επιταχυνόμενη απόσβεση επενδύσεων στην οικοδομική βιομηχανία για μία περίοδο τουλάχιστον πέντε χρόνων ως βασικό κίνητρο για νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην ακίνητη ιδιοκτησία, οι οποίες λόγω αβεβαιότητας στην αγορά και υψηλού κόστους χρηματοδότησης έχουν «παγώσει».
4ον Μετακύληση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών που προκύπτει από την πώληση ακίνητης περιουσίας, νοουμένου ότι εντός έξι μηνών ο ιδιοκτήτης της θα προβεί σε αγορά άλλης ακίνητης περιουσίας (όπως γίνεται στις περιπτώσεις ανταλλαγής ακίνητης ιδιοκτησίας).
5ον Παροχή εξειδικευμένων κινήτρων για μεγάλα αναπτυξιακά έργα (π.χ. για τις μαρίνες αύξηση της διάρκειας της χρονομεριστικής μίσθωσης από 90 σε 125 χρόνια και για τα γήπεδα γκολφ αύξηση του συντελεστή δόμησης). Για συνήθη έργα αύξηση μέχρι 20% του συντελεστή δόμησης με ισχύ για έργα που έχουν ξεκινήσει μέσα στο 2012.
6ον Επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας. Εισηγούμαστε όπως αναδιαμορφωθεί το όλο καθεστώς με την ενοποίηση όλων των φορολογιών και τον διαχωρισμό τους σε φορολογία απόκτησης και φορολογία κατοχής έτσι ώστε, αφενός ο πολίτης να γνωρίζει ακριβώς τι θα πληρώνει εξαρχής και αφετέρου το κράτος να εισπράττει τα έσοδα που του αναλογούν σε μια απλοποιημένη βάση και χωρίς επιπλέον διοικητικό κόστος
Σε σχέση με τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Ανάπτυξης την οποία εισηγείται ο Σύνδεσμος, ο κ. Τοφαρίδης ανέφερε πως σε συνδυασμό με την προώθηση της μονοθυριδικής πρόσβασης (one-stop-shop) θα δοθεί η δυνατότητα διεκπεραίωσης όλων των εργασιών και των διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση των σχετικών αδειών, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τη σημερινή γραφειοκρατία.
Νέος πρόεδρος ο Παντελής Λεπτός
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης και Οικοδομών, μέλους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), το οποίο προέκυψε από τον Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου συγκροτήθηκε σε Σώμα.
Πρόεδρος εξελέγη ο Παντελής Λεπτός και αναπληρωτής πρόεδρος ο Μιχάλης Ζαβός. Τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων καταλαμβάνουν οι κ.κ. Γιώργος Μάης και Αντώνης Κακουλλής. Γραμματέας του Συνδέσμου εξελέγη ο κ. Χρίστος Χρίστου και ταμίας ο κ. Γιάννης Μισιρλής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν εννέα μέλη: Οι κ.κ. Λάκης Τοφαρίδης, Πιέρος Μαρκουλλής, Σάββας Γεωργιάδης, Πανίκος Λειβαδιώτης, Δημήτρης Ασσιώτης, Γιώργος Καραολής, Ανδρέας Σάντης, Γιάννης Πίπης και Ζένος Λεμής.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 29 Απριλίου 2012.