Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Η κρίση στην αγορά ακινήτων και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στην εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης έχει επηρεάσει και τις δραστηριότητες του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).
Τα προηγούμενα χρόνια η βασική κριτική προς τον ΚΟΑΓ ήταν ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε όλες τις αιτήσεις. Τώρα υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά ακινήτου. Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση για ακίνητο που έχουν αποκτήσει μέσω του ΚΟΑΓ.
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση ο Οργανισμός επεξεργάζεται στεγαστικά σχέδια που θα διευκολύνουν τους αγοραστές να ξεπεράσουν τα προβλήματα δανεισμού από τις τράπεζες. Σε έγγραφο που εστάλη στη Βουλή από τη διοίκηση του ΚΟΑΓ εκφράζεται η «βεβαιότητα ότι μετά την εισαγωγή του νέου σχεδίου θα διατεθούν τόσο οι ετοιμοπαράδοτες κατοικίες, όσο και αυτές που βρίσκονται υπό ανέγερση».
«Δυστυχώς λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας, η οποία πλήττει σε μεγάλο βαθμό της εισοδηματικές τάξεις στις οποίες αποτεινόμαστε, αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην είσπραξη των οφειλόμενων δόσεων, αλλά και στη διάθεση των οικιστικών μονάδων», τονίζει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Στέλιος Μαρκίδης.
Οι δόσεις
Η αδυναμία καταβολής δόσεων αποπληρωμής σχεδίου στέγασης είναι ένα διογκούμενο πρόβλημα, που εντείνεται μετά το Σεπτέμβριο.
«Βρέθηκαν στην ανεργία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Προσπαθούμε να τους πείσουμε να καταβάλουν έστω και ένα μέρος της οφειλής. Ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται και αυξάνονται όσοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής. Το πρόβλημα για τον ΚΟΑΓ είναι ότι σταματά η ανακύκλωση των χρημάτων. Αν δεν εισπράξουμε δύσκολα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέες διευκολύνσεις και σε νέα οικιστικά έργα», εξηγεί ο κ. Μαρκίδης.
Σε ότι αφορά τη διάθεση νέων μονάδων υπάρχουν αιτήσεις, αλλά οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να βρουν την προκαταβολή που απαιτείται ή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνειο. Επίσης αρκετοί από εκείνους που είχαν καταθέσει αίτηση το 2008 και το 2009 είναι σήμερα άνεργοι και ζητούν να μην αποσυρθεί η αίτησή τους, αλλά να μπορούν να την ενεργοποιήσουν όταν βελτιωθεί η οικονομική τους θέση.
«Ως το 2010 είχαμε λίστα αναμονής, καθώς τα διαθέσιμα ακίνητα δεν επαρκούσαν να καλύψουν τη ζήτηση. Σήμερα όχι μόνο έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα (από τις 313 οικιστικές μονάδες που παραδόθηκαν το 2011 οι 250 πουλήθηκαν) και είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε άμεσα κάθε αίτημα στέγασης, αλλά έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο και αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την εκτέλεση νέων έργων», σημειώνει ο κ. Μαρκίδης. Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις να συνεχιστούν τα έργα και ο ΚΟΑΓ να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές της αγοράς και τις χαμηλές προσφορές των οικοδομικών επιχειρήσεων, ώστε και να εξοικονομήσει πόρους, αλλά να δώσει έργα στη δοκιμαζόμενη οικοδομική βιομηχανία.
Ο προγραμματισμός
Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ για το 2012 προβλέπει έσοδα 33,8 εκατ. ευρώ και δαπάνες 29,5 εκατ. ευρώ. Από τα έσοδα, τα 24,092 εκατ. ευρώ προβλέπεται να προέλθουν από προκαταβολές και εξοφλήσεις κατοικιών των δύο σχεδίων (Χαμηλά Αμοιβομένων και Μέτρων Αμοιβομένων) του Ορανισμού. Από τις δαπάνες τα 25,258 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη χρηματοδότηση κατασκευής νέων έργων.
Το 2011 είχαν παραδοθεί 313 οικιστικές κατοικίες, ενώ συνεχίζεται η εκτέλεση άλλων 315 οικιστικών μονάδων και 30 οικοπέδων. Τα έργα στα 30 οικόπεδα και σε 190 οικιστικές μονάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2012, ενώ άλλες 125 εντός του 2013.
Παράλληλα προωθείται η διαδικασία για την ετοιμασία σχεδίων και την εξασφάλιση Αδειών Οικοδομής για άλλες 266 οικιστικές μονάδες, η υλοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί από το ρυθμό διάθεσης των υφιστάμενων οικιστικών μονάδων ανά επαρχία.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η διοίκηση του Οργανισμού, το 2007 – 2010 ο φορέας αντιμετώπιζε πιεστικό πρόβλημα ικανοποιήσεων όλων των αιτήσεων.
Κατά την περίοδο 2002 – 2007 ο οργανισμός διέθεσε κατοικία σε 584 οικογένειες (97 κατοικίες ανά έτος) και την περίοδο 2008 – 2012 σε 1.059 οικογένειες (212 το χρόνο).Το 2011 ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις στη λίστα αναμονής.
Την περίοδο 2002 – 2011 από τις 1.643 μονάδες που ανήγειρε ο Οργανισμός, οι 845 έχουν διατεθεί μέσω του Σχεδίου Στέγασης Χαμηλά Αμοιβομένων.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 22 Απριλίου 2012