66 εκατ. ευρώ αναζητά η Ελληνική Τράπεζα

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας ενέκρινε το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους για άντληση 66 εκατ. ευρώ.

Με την υλοποίηση του Προγράμματος, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας που ανήλθε σε 12,9% με βάση τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2012 διαμορφώνεται σε 14,1%, ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων από 10,1%  σε 11,3% και ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων από 7,1% σε 8,4% με αποτέλεσμα ο Όμιλος να υπερβαίνει όλους τους ελάχιστους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

«Ο Όμιλος  ενεργώντας προληπτικά και λαμβάνοντας τα μηνύματα των αγορών διαχειρίζεται συνετά τις επενδύσεις του και διατήρησε καθ’ όλη τη  διάρκεια του 2011 ικανοποιητικό επίπεδο ρευστότητας», ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Ανδρέας Παναγιώτου.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός ανέλυσε τους χειρισμούς της διοίκησης που είχαν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη έκθεση της τράπεζας σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και την αύξηση των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης εντός του 2012, ο Όμιλος αναμένει να αντλήσει 66εκατ. ευρώ απευθυνόμενος στους υφιστάμενους μετόχους του και για τυχών μη ασκηθέντα Δικαιώματα Προτίμησης σε νέους επενδυτές.

Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα προβλέπει:

-Την έκδοση και δωρεάν παραχώρηση Δικαιωμάτων Προτίμησης σε αναλογία 1 Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε 1 υφιστάμενη μετοχή.

-Κάθε 2 Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκηθούν θα μετατρέπονται σε 1 νέα συνήθη μετοχή ονομαστικής αξίας €0,43 με τιμή διάθεσης τα €0,43 η κάθε μια.

-Για κάθε 2 νέες μετοχές που θα προκύπτουν από την εξάσκηση των Δικαιωμάτων προτίμησης, ο μέτοχος θα λαμβάνει δωρεάν 3 πλήρως πληρωθείσες χαριστικές μετοχές (Bonus Shares).

Παράλληλα, ο Όμιλος θα συνεχίσει την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης μέσω της κερδοφορίας του. Τα κέρδη του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2011 πριν τις προβλέψεις (εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου) ανήλθαν στα €133 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 47% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας αναγνώρισε απομείωση συνολικής αξίας €77 εκατ. που αντιπροσωπεύει το 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε.

Λαμβάνοντας υπόψη και την απομείωση των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας στις 31 Δεκεμβρίου 2011 παρουσίασε ζημίες πριν τη φορολογία ύψους €87 εκατ. σε σύγκριση με κέρδη €15 εκατ. το 2010.

Όλες οι λεπτομέρειες της έκδοσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα ανακοινωθούν εντός Μαΐου 2012 μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.