Κεραυνός: Δεν υποκύψαμε στον πειρασμό

Με τη φράση «όποιος έκανε λάθη, έκανε» ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός, διαχώρησε τη θέση της τράπεζας από τον ανταγωνισμό, σε ότι αφορά τις επενδύσεις σε ομόλογα.

«Ο Όμιλος  ενεργώντας προληπτικά και λαμβάνοντας τα μηνύματα των αγορών διαχειρίζεται συνετά τις επενδύσεις του και διατήρησε καθ’ όλη τη  διάρκεια του 2011 ικανοποιητικό επίπεδο ρευστότητας», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας, Ανδρέας Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Τράπεζας, η όποία ενέκρινε το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους για άντληση 66 εκατ. ευρώ.

Με την υλοποίηση του Προγράμματος, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώνεται σε 14,1%, ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων από σε 11,3% και ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων σε 8,4% με αποτέλεσμα ο Όμιλος.

Η διοίκηση ανέλυσε τη διαφοροποιημένη τακτική που εφάρμοσε στις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρότερη έκθεση της τράπεζας.

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι τα ομόλογα θεωρούνταν ασφαλή επένδυση, αλλά παντού πρέπει να υπάρχει μέτρο και να λαμβάνονται ορθολογικές αποφάσεις. Ανέλυσε τους χειρισμούς της διοίκησης, με κυριότερη την αποχή από την αγορά ελληνικών ομολόγων από τις 25 Φεβρουαρίου του 2010, πριν ακόμη λάβουν τη σχετική επιστολή – προειδοποίηση από την Κεντρική Τράπεζα.

«Είδαμε νωρίς το πρόβλημα με την κρίση χρέους και μειώσαμε την έκθεσή μας σε ομόλογα», σημείωσε.

Επίσης ο κ. Κεραυνός παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η τράπεζα έχει τη μικρότερη έκθεση, σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, σε οικιστικά δάνεια προς μη κατοίκους. Τέλος ανέφερε ότι η τράπεζα δεν έχει εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ διατηρεί ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά το ελληνικό δίκτυο η λειτουργία του θα είναι ισοσκελεσμένη το 2013.

Το πρόγραμμα
Μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης εντός του 2012, ο Όμιλος αναμένει να αντλήσει 66εκατ. ευρώ απευθυνόμενος στους υφιστάμενους μετόχους του και για τυχών μη ασκηθέντα Δικαιώματα Προτίμησης σε νέους επενδυτές.

Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα προβλέπει:

-Την έκδοση και δωρεάν παραχώρηση Δικαιωμάτων Προτίμησης σε αναλογία 1 Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε 1 υφιστάμενη μετοχή.

-Κάθε 2 Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκηθούν θα μετατρέπονται σε 1 νέα συνήθη μετοχή ονομαστικής αξίας €0,43 με τιμή διάθεσης τα €0,43 η κάθε μια.

-Για κάθε 2 νέες μετοχές που θα προκύπτουν από την εξάσκηση των Δικαιωμάτων προτίμησης, ο μέτοχος θα λαμβάνει δωρεάν 3 πλήρως πληρωθείσες χαριστικές μετοχές (Bonus Shares).

Παράλληλα, ο Όμιλος θα συνεχίσει την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης μέσω της κερδοφορίας του. Τα κέρδη του Ομίλου το 2011 πριν τις προβλέψεις (εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου) ανήλθαν στα 133 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 47% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναγνώρισε εξαρχής απομείωση συνολικής αξίας 77 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε.

Όλες οι λεπτομέρειες της έκδοσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα ανακοινωθούν εντός Μαΐου 2012 μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.